x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii comemorează 11 ani de la atentatele teroriste din 2001. Principala ceremonie, la Ground Zero (VIDEO)

Americanii comemorează 11 ani de la atentatele teroriste din 2001. Principala ceremonie, la Ground Zero (VIDEO)

11 Sep 2012   •   05:32
Americanii comemorează 11 ani de la atentatele teroriste din 2001. Principala ceremonie, la Ground Zero (VIDEO)

Astazi se implinesc 11 ani de cand patru avioane la bordul carora se aflau 19 teroristi au schimbat pentru totdeauna lumea in care traim.

Principala ceremonie este prevazuta la Ground Zero, locul in care se aflau la New York turnurile gemene ale World Trade Center. Ca in fiecare an de la producerea tragediei, aici vor fi citite numele celor aproximativ 3.000 de persoane care au murit la New York, Washington si Shanksville, in Pennsylvania. Vor fi respectate mai multe minute de reculegere care vor marca momentele in care cele doua avioane de linie au lovit turnurile World Trade Center si ora la care acestea s-au prabusit.



Spre deosebire de alti ani, insa, nici primarul orasului New York, Michael Bloomberg, nici o alta personalitate politica de prim-plan nu va lua cuvantul. Presedintele american Barack Obama si sotia sa, Michelle, se vor reculege in liniste in exteriorul Casei Albe, dupa care vor vizita memorialul de la Pentagon. Vicepresedintele Joe Biden va merge in Shanksville, in Pennsylvania, locul in care s-a prabusit zborul 93 al United Airlines, ai carui pasageri le-au rezistat celor care au deturnat avionul.

Ieri, la Shanksville, secretarul Apararii Leon Panetta a cerut la randul sau ca soldatii americani "care lupta si mor in Afganistan" sa nu fie uitati. "Ma rog pentru ca in momentul in care ne amintim de 11 septembrie, sa ne acordam timp pentru a ne aminti de sacrificiile suportate de cei care au luptat si au murit pentru ca astfel de evenimente sa nu se mai produca", a declarat el.

Pentru numerosi americani, implinirea a zece ani de la atentate, in 2011, care s-a bucurat din partea presei de o atentie iesita din comun, a constituit punctul culminant al acestor comemorari, scrie Mediafax. In plus, moartea lui Osama ben Laden, ucis de un comando american in mai 2011 la decizia lui Barack Obama, a contribuit la desprinderea de deceniul precedent.

La New York, un nou zgarie-nori care va atinge 541 de metri, respectiv 1.776 de picioare, cifra simbolica pentru anul independentei Statelor Unite, este in ultima faza a constructiei. Acesta va fi cea mai inalta cladire din New York si Statele Unite, asa cum erau turnurile gemene.

×