x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii, furioşi pe măsurile de securitate "inumane" din aeroporturi

Americanii, furioşi pe măsurile de securitate "inumane" din aeroporturi

de Cristian Ionescu    |    15 Aug 2011   •   10:25
Americanii, furioşi pe măsurile de securitate "inumane" din aeroporturi

Tot mai multe plangeri se inregistreaza la adresa noului sistem de securitate din aeroporturile americane, calatorii declarandu-se extrem de deranjati privind modul cum sunt tratati de catre angajati, scrie BBC in editia online.

Potrivit sursei citate, principala nemultumire are ca motiv perchezitia corporala, care, spun semnatarii plangerilor, este dusa la extrem si provoaca disconfort, chiar si sentimentul de abuz sexual in unele cazuri. Astfel, unii pasageri care trec de verificarile initiale, sunt opriti chiar inainte sa se imbarce si supusi unor metode de perchezitie total deplasate, cum ar fi atingerea repetata zonelor a genitale sau sensibile.

Prin urmare, dupa iesirea din zona in care se fac verificarile respective, pasagerii capata un nivel de nervozitate ridicat, fapt care ii califica la alte verificari, daca angajatii aeroportului decid ca au un motiv intemeiat s-o faca.

Masurile autoritatilor au fost catalogate ca "inumane" de majoritatea celor care au trecut prin astfel de experiente, fiind lansati termeni duri de comparatie, cum ar fi "se poarta cu noi ca si cu o cireada de vaci", "m-am simtit abuzata sexual", iar o femeie de 80 de ani spune ca i-au cautat si`n scutec.

De asemenea, multe dintre plangeri se indreapta si spre comportamentul personalului aeroportului fata de minori, care, spune sursa citata, nu sunt nici ei scutiti de astfel de controale corporale, fiind atinsi in acelasi mod de catre angajatii aeroportului. "Ma uitam cum imi atinge copilul in zonele genitale si nu puteam sa fac nimic, sunt furios", scrie in plangere un parinte.

In urma intrarii subiectului in atentia presei, TSA (Transportation Security Administration) a emis un scurt comunicat, in care spune ca "Perchezitiile corporale amanuntite sunt un instrument necesar pentru detectarea de obiecte ascunse si periculoase, cum ar fi cele explozive improvizate. Doar un procent mic de pasageri, cu un nivel de risc mai ridicat, necesita o astfel de atentie. Perchezitiile sunt efectuate de ofiteri de securitate de acelasi sex cu calatorul, iar toti pasagerii au dreptul de a cere executarea verificarii in privat"

×