x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii l-au protejat, totuşi, pe Karadjici

Americanii l-au protejat, totuşi, pe Karadjici

de Sînziana Stancu    |    20 Mai 2009   •   00:00

Echipa care îl apără pe fostul lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadjici susţine că va prezenta dovezi despre acordul încheiat cu americanii în privinţa scutirii clientului lor de orice acuzaţie sau urmărire penală.



"Apărarea lui Radovan Karadjici va organiza o conferinţă de presă luni, 25 mai, (...) pentru a anunţa depunerea unei moţiuni ce vizează anularea actului de acuzare", a anunţat Peter Robinson, consilierul juridic al lui Karadjici, într-un comunicat, citat de AFP. Apărătorii fostului lider al sârbilor bosniaci au mai anunţat că vor prezenta probe ce atestă existenţa acordului încheiat cu negociatorul american Richard Holbrooke, act ce îl protejează pe Karadjici, inculpat şi judecat în prezent de Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie, de orice urmărire penală.

DE LA SURSÂ

"Moţiunea va dezvălui dovezi obţinute de la administraţia americană şi datorită anchetei derulate de echipa de apărători a lui Karadzici, care atestă că Richard Holbrooke i-a promis acestuia că nu va fi judecat de TPI", a adăugat Robinson. Karadjici a susţinut şi susţine în continuare că acordul secret încheiat cu Holbrooke  în iulie 1996 îl protejează de orice urmărire a TPI, cu condiţia ca el să se retragă complet din viaţa publică.

Holbrooke, arhitectul acordurilor de la Dayton, care au pus capăt războiului din Bosnia (1992-1995), a negat în permanenţă existenţa unui asemenea acord.  Karadjici a fost arestat la 21 iulie 2008 la Belgrad şi a pledat nevinovat faţă de acuzaţiile de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.

×
Subiecte în articol: externe karadjici