După interceptarea acestui balon, avioanele de luptă americane au doborât încă trei obiecte de la mare altitudine - peste Alaska, teritoriul canadian Yukon și Lacul Huron, la granița SUA-Canada.
În acțiunea din zona Lake Huron, prima rachetă Sidewinder trasă de un avionul F-16 și-a ratat ținta și a explodat într-o locație necunoscută, a informat presa americană, citând surse militare. A doua a avut succes, însă fiecare rachetă Sidewinder costă peste 400.000 de dolari.
Greu de doborât
Balonul doborât deasupra Carolinei de Sud a fost descris ca fiind de dimensiunea a trei autobuze. Al doilea obiect, din Alaska, a fost cât „o mașină mică”. Al treilea obiect, peste Yukon, era „cilindric”. Iar cel de-al patrulea, peste Michigan, se spunea că este „octogonal, cu șnururi atașate”.
Generalul-maior al Forțelor Armate Canadiene Paul Prévost a declarat că toate cele trei obiecte doborâte par să fie „mai ușoare decât aerul” și a descris obiectul Lake Huron drept „un balon suspect”.
Responsabilii americani au spus că obiectele neidentificate cu mișcare lentă, toate mai mici decât primul balon, sunt dificil de țintit de către piloții militari.
Ele nu au reprezentat „nicio amenințare directă pentru oamenii de la sol”, ci au fost distruse „pentru a ne proteja securitatea, interesele și siguranța zborului”, a anunțat Casa Albă.
„Nu au existat indicii privind prezența extratereștrilor sau a vreunei activități extraterestre. Am iubit filmul ET (Extraterestrul, de Steven Spielberg, din 1982, multiplu premiat cu Oscar - n.n.), dar să ne oprim aici”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, stârnind râsete în rândul presei.
Greu de găsit
Recuperarea balonului doborât pe 4 februarie a fost amânată pe fondul vremii nefavorabile. În paralel, se fac eforturi pentru a colecta resturile celorlalte trei obiecte interceptate ulterior.
Poliția federală canadiană a declarat că zona de căutare din teritoriul Yukon era de aproximativ 3.000 km pătrați, inclusiv „teren montan accidentat, cu un nivel foarte ridicat de strat de zăpadă”.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Regale a Canadei, Sean McGillis, a spus că există posibilitatea ca fragmentele căzute în Yukon și Lake Huron să nu fie niciodată recuperate, din cauza locațiilor lor îndepărtate.
O notă a Pentagonului, preluată ulterior de presa americană, arăta că obiectul zburător doborât deasupra Yukonului părea a fi un „balon mic, metalic, cu o sarcină utilă legată sub el”.
Oficialii americani ai Apărării au informat că obiectul doborât în Michigan „a coborât lent” în apă, după impact