x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amnesty International compară războiul din Ucraina cu cel din Siria

Amnesty International compară războiul din Ucraina cu cel din Siria

29 Mar 2022   •   11:06
Amnesty International compară războiul din Ucraina cu cel din Siria
Sursa foto: Hepta

Invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă o repetarea a războiului civil din Siria deoarece s-au înmulțit crimele de război, transmite Amnesty International, citată de AFP.

"Ceea ce se întâmplă în Ucraina este repetarea a ceea ce s-a putut vedea în Siria. Asistăm la atacuri intenţionate asupra unor infrastructuri civile, locuinţe şi la bombardamente asupra şcolilor", a spus Agnes Callamard, secretar general al Amnesty International.  Ea avertizează asupra cordoanelor umanitare care s-ar putea transforma într-o "capcană mortală".

Ea acuză ONU că a eșuat în gestionarea războaieleor anterioare.
"Sincer, Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să se numească Consiliul de Insecuritate al ONU. A dat greş constant în felul în care a acţionat în faţa loviturii de stat militare din Myanmar, în preluarea puterii de către talibani în Afganistan, în conflictul de durată din Siria".

Totodată, compară orașul-port Mariupol, bombardat masiv de forțele ruse, cu orașul sirian Alep, ajuns în ruină ca urmare a atacurilor regimului de la Damasc, susținut de Rusia. Războiul durează de 11 ani și a generat cea mai mare criză a refugiaților. 

"În faţa Rusiei nu poate exista neutralitate", a mai declarat ea, refereinduse la cele 20 de țări africane care sau abținut de la votul asupra Rezoluției ONU prin care se cererea retragerea din Ucraina. 

"Cercetătorii noştri de la faţa locului au documentat în zece zile utilizarea aceloraşi tactici ca în Siria şi Cecenia", printre care atacarea de civili şi utilizarea de muniţii interzise de dreptul internaţional, a declarat Marie Struthers, directoarea Amnesty pentru Europa de Est şi Asia Centrală.



 


 

×
Subiecte în articol: ucraina siria amnesty international