x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amnistie pentru Edward Snowden, dacă nu mai publică secretele NSA - o ipoteză luată în calcul de instituţie

Amnistie pentru Edward Snowden, dacă nu mai publică secretele NSA - o ipoteză luată în calcul de instituţie

16 Dec 2013   •   13:31
Amnistie pentru Edward Snowden, dacă nu mai publică secretele NSA - o ipoteză luată în calcul de instituţie

Richard Ledgett, un oficial al National Security Agency (NSA), însărcinat să estimeze daunele cauzate instituţiei de dezvăluirile făcute de fostul analist al acestui serviciu, Edward Snowden, a declarat într-un interviu pentru CBS că ar lua în calcul idea unei amnistii pentru Snowden, dacă acesta s-ar angaja să nu mai dezvăluie niciun secret al NSA.

"Din punctul meu de vedere este o idee care ar merita discutată. Aş avea însă nevoie de asigurări că datele încă nedezvăluite vor rămâne nedezvăluite. Din punctul ăsta de vedere, standardele mele sunt foarte înalte, aş avea nevoie de mai mult decât o asigurare din partea lui", a declarat Ledgett.

Directorul NSA, generalul Keith Alexander, a respins însă ideea.

"Ar fi ca şi cum un răpitor ar lua 50 de oameni ostatici, ar împuşca 10 şi ar spune, dacă îmi daţi amnistie o să-i eliberez pe ceilalţi 40", a spus Alexander.

Keith Alexander mai are un an de mandat, la conducerea NSA.

Într-un interviu mai vechi pentru Reuters, Richard Ledgett afirma că este profund îngrijorat că anumite documente strict secrete se află în posesia lui Snowden. Ledgett a adăugată că publicarea acestor documente ar genera efecte "cataclismice". Ledgett a spus că există aproximativ 1,7 milioane de documente despre care se crede că ar fi în posesia fostului analist.

SUA l-au acuzat pe Snowden de furt a proprietăţii guvernului, de comunicare neautorizată a informaţiilor privind apărarea naţională şi comunicare premeditată a unor informaţii clasificate. Pentru fiecare dintre cele trei acuzaţii, Snowden ar putea face câte 10 ani de închisoare. 

×