x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anchetă judiciară care vizează cheltuielile premierului israelian şi a soţiei acestuia

Anchetă judiciară care vizează cheltuielile premierului israelian şi a soţiei acestuia

21 Iul 2015   •   19:08
Anchetă judiciară care vizează cheltuielile premierului israelian şi a soţiei acestuia

Cheltuielile prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu şi ale soţiei sale Sara vor fi supuse unei anchete judiciare, în urma acuzaţiilor privind utilizarea de fonduri publice în scopuri private, relatează marţi AFP citând surse judiciare.

Procurorul general Yéhuda Weinstein a dispus această procedură după o anchetă preliminară lansată în februarie în urma unei serii de 'afaceri' care au ajuns pe primele pagini ale ziarelor în ultimii ani.

Fostul majordom al biroului şeful guvernului, Meni Naftali, care a fost concediat, este principalul acuzator.

Printre dosarele pe care el le-a adus în atenţie şi care au fost evocate în amănunt de media se află transferul în vila personală a familiei Netanyahu din Cezareea a unor piese de mobilier de grădină achiziţionate din fonduri publice şi destinate reşedinţei prim-ministrului de la Ierusalim.

De asemenea, soţii Netanyahu ar fi apelat la Avi Fahima, un electrician prieten al familiei şi fost membru al Comitetului central al Likud, partidul premierului, pentru reparaţii 'private' în vila din Cezareea pe socoteala contribuabililor. Potrivit AFP, electricianul ar fi 'umflat artificial' facturile.

O altă afacere scandaloasă se referă la veniturile obţinute din reciclarea sticlelor băute în reşedinţa premierului. Sara Netanyahu a fost acuzată că a băgat în buzunar între 2009 şi 2013 bani proveniţi din reciclarea acestor sticle, care ar fi trebuit să se întoarcă la buget.

În 2013, premierul israelian a returnat 1.000 de dolari, dar potrivit lui Meni Naftali, suma obţinută astfel ar fi de şase ori mai mare.

Potrivit media, directorul general adjunct al biroului premierului, Ezra Saidoff, precum şi electricianul vor fi interogaţi de poliţie şi sunt consideraţi principalii suspecţi.

Pe frontul politic, comentatorii apreciază că Benjamin Netanyahu nu trebuie să fie îngrijorat de această anchetă.

'El a reuşit mereu până acum să-şi justifice reputaţia de prim-ministru teflon, adică de care nu se prinde nimic', a explicat pentru AFP un înalt responsabil sub acoperirea anonimatului.

'Toate aceste cazuri care au făcut obiectul unei anchete preliminare chiar înainte de legislativele din martie şi deci erau cunoscute de toată lumea nu l-au împiedicat pe Benjamin Netanyahu să câştige detaşat', a reamintit el.

'Ar trebui cu adevărat ca din anchetă să reiasă lucruri extraordinare pentru ca el să fie îngrijorat', a avertizat el.

În apărarea lor, Netanyahu şi soţia lui s-au declarat victime ale unor foşti angajaţi care încearcă să obţină bani de la ei, încurajaţi de media considerate 'ostile'. agerpres.ro

×