x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anchetă la Fukushima: Angajaţii centralei nucleare ar fi fost obligaţi să mintă că nu sunt expuşi radiaţiilor

Anchetă la Fukushima: Angajaţii centralei nucleare ar fi fost obligaţi să mintă că nu sunt expuşi radiaţiilor

25 Iul 2012   •   07:33
Anchetă la Fukushima: Angajaţii centralei nucleare ar fi fost obligaţi să mintă că nu sunt expuşi radiaţiilor

Autoritatile japoneze ancheteaza conducerea centralei de la Fukushima. Ministrul japonez al Muncii a anuntat ca masura a fost luata dupa ce jurnalistii niponi au scris ca angajatii centralei ar fi fost obligati sa minta ca nu sunt expusi radiatiilor, in urma accidentului de la Fukushima Daiichi.

Un oficial japonez ar fi cerut unor muncitori sa acopere plumbul din dozimetrele prin care se evalueaza cantitatea radiatiilor la care au fost expusi in timpul interventiei in zonele cele mai radioactive ale centralei nucleare. Solicitarea vizeaza nedeclararea expunerii acestora la radiatii, astfel incat compania sa poata lucra in continuare in uzina, sustin ziaristii japonezi.

Mai multi dintre muncitorii de la Fukushima au refuzat sa ascunda nivelul plumbului si au demisionat. Nivelul anual al radiatiilor pe care un angajat le poate suporta in mod legal in zona a fost ridicat la 250 de milisieverti. Riscul de a dezvolta cancer creste incepand de la doza anuala de 100 de milisieverti, de o suta de ori peste limita normala.

Catastrofa de la Fukushima Daichi a avut loc in martie 2011 si a fost catalogata de specialisti drept cel mai grav accident nuclear dupa cel de la Cernobil din 1996.

×