Scandalul inchisorilor CIA in Europa de Est si in alte colturi ale lumii revine in actualitate. Expertii europeni trimisi in SUA pentru a verifica veridicitatea declaratiilor autoritatilor americane in domeniu s-au intors acasa dezamagiti.
Scandalul inchisorilor CIA in Europa de Est si in alte colturi ale lumii revine in actualitate. Expertii europeni trimisi in SUA pentru a verifica veridicitatea declaratiilor autoritatilor americane in domeniu s-au intors acasa dezamagiti. Cei 13 experti europeni - anchetatori trimisi de Parlamentul European (PE) in Statele Unite - sustin ca Administratia americana a facut o serie de presiuni asupra liderilor est-europeni pentru a-i determina sa nu coopereze cu autoritatile de la Bruxelles in privinta elucidarii problemei inchisorilor secrete gestionate de CIA. Acuzatia formulata de eurodeputatul german si vicepresedinte al delegatiei, Cem Ozdemir, nu a fost singurul repros ce a ajuns la urechile autoritatilor americane. Un membru al PE, italianiul Claudio Fava, a criticat Casa Alba si pentru presiunile exercitate si asupra mass-media, determinandu-le sa nu mentioneze numele unor tari europene in legatura cu practicile de detentie ale CIA pe continent. Reuters noteaza ca Fava, autorul raportului Comisiei Parlamentului European privind posibila existenta a unor centre de detentie ale CIA in Europa, nu a identificat jurnalistii, ziarele sau televiziunile. DIALOGUL SURZILOR. Washingtonul a reactionat imediat la aceste acuze, precizand, prin vocea unui consilier juridic al secretarului de stat american, ca SUA nici nu au facut si nici nu fac presiuni asupra tarilor din Europa de Est in incercarea de a le convinge sa nu coopereze in ancheta PE privind zborurile CIA spre diverse inchisori secrete de pe Glob. "Administratia SUA nu a facut sub nici o forma presiuni asupra altor tari sau persoane pentru a nu coopera in ancheta", a declarat consilierul John Bellinger. Dialogul surzilor dintre parlamentarii europeni si congresmenii americani nu s-a oprit aici. Anchetatorii PE, trimisi sa elucideze ipoteza ca Europa a gazduit centre de detentie ilegale ale CIA si ca, in aceste inchisori aflate pe teritoriul batranului continent, s-a recurs la abuzuri asupra prizonierilor, s-au plans recent de lipsa de comunicare a Congresului SUA. "Doar patru congresmeni americani au acceptat sa vorbeasca cu delegatia europeana", scrie AFP. "La Departamentul de Stat, responsabilii americani care s-au intalnit cu expertii PE nici nu au confirmat, nici nu au infirmat existenta, in Europa, a unor inchisori secrete", spune, cu regret, europarlamentarul Fava. "Ne-am inteles sa luptam cu terorismul, dar nu ne-am inteles si asupra mijloacelor", spune, dezamagit, Carlos Coelho, presedintele Comisiei europene revenite ieri de la Washington. Americanii au avut aceeasi reactie si cand li s-a spus ca aproximativ 100 de detinuti au fost transferati ilegal prin Europa de avioane CIA, cu destinatia Siria si Egipt, tari in care acestia ar fi putut fi torturati.Citește pe Antena3.ro
ROMANIA, IN COLIMATOR DE LA INCEPUT
|
Scandalul inchisorilor secrete ale CIA in Europa a izbucnit in noiembrie 2005, cand cotidianul Washington Post a publicat o serie de dezvaluiri senzationale legate de practicile americanilor la adresa prizonierilor de razboi capturati in Irak si Afganistan. La o zi dupa publicarea acestui articol, organizatia pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch a anuntat ca printre tarile care au acceptat inchisori secrete pe teritoriile lor si/sau zboruri ale avioanelor CIA cu prizonieri s-au aflat si Romania si Polonia. Autoritatile de la Bucuresti au infirmat imediat acuzatiile. Presa europeana a incercat, atunci, sa explice motivele pentru care SUA au ales "tinerele democratii est-europene". "Statele Unite au nevoie de aceste tari, pentru ca aici statul de drept este intr-o faza incipienta", scria in noiembrie ziarul austriac Der Standard.
|