Parlamentarii germani vor o anchetă împotriva colegilor lor care au folosit serviciile Twitter pentru a anunţa realegerea preşedintelui german înaintea prezentării rezultatelor oficiale, încălcând astfel o tradiţie de decenii.
Financial Times a relatat în ediţia online că o anchetă, care a condus deja la demisia unui parlamentar, evidenţiază răspândirea rapidă a miniblogurilor, a căror popularitate are o rată de creştere mai mare decât a reţelei sociale Facebook. Numărul utilizatorilor de Twitter a crescut anul trecut de la 1,6 milioane la 32 de milioane în întreaga lume, potrivit Comscore, o companie de cercetare online.Informaţia că Hoerst Koehler a fost reales preşedinte al Germaniei sâmbătă a fost publicată pe un astfel de microblog cu circa 15 minute înainte de anunţarea rezultatelor oficiale, declanşând un adevărat "scandal Twittergate". Julia Kloeckner, de la CDU, formaţiunea cancelarului german Angela Merkel, le-a transmis utilizatorilor de Twitter sâmbătă după-amiaza: "Oameni buni, puteţi urmări meciul de fotbal liniştiţi, votul a fost un success".
Ea şi-a prezentat ulterior scuze pentru "momentul oarecum premature" al transmiterii mesajului. Ulrich Kelber, de la SPD, a fost şi mai explicit, postând în avans rezultatul votului pe microblogul său: "Numărătoarea este confirmată: 613 voturi. Koehler este reales". Social-democraţii, al căror candidat la preşedinţie a pierdut, au fost iniţial nemulţumiţi de scurgerile informaţii de pe Twitter.
Chiar dacă realegerea preşedintelui nu a fost o surpriză, încălcarea protocolului i-a nemulţumit pe unii parlamentari mai în vârstă, potrivit cărora numai preşedintele forului legislativ anunţă rezultatul votului la alegerile prezidenţiale.