x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ANCHETATORII, ÎN SPUME - Detergenţii inteligenţi şterg crimele cu buretele

ANCHETATORII, ÎN SPUME - Detergenţii inteligenţi şterg crimele cu buretele

de Sînziana Stancu    |    18 Feb 2009   •   00:00

Pe criminalişti îi aşteaptă zilele negre. La propriu, pentru că cercetătorii spanioli au descoperit cât de uşor este să ştergi total urmele de sânge de la... locul crimei.



Este vorba, în principiu, despre noii detergenţi ultraperformanţi, pe bază de oxigen activ. Potrivit experţilor de la Universitatea din Valencia, aceste tipuri de detergenţi sunt în stare să elimine total orice urmă de sânge. Se ştie de altfel că, pentru a şterge urmele de sânge ce pot constitui dovezi indubitabile împotriva lor, asasinii obişnuiesc să cureţe "scena crimei" şi hainele pe care le poartă.

PRODUSE OBIŞNUITE
Criminaliştii identifică, de obicei, urmele de sânge uman cu ajutorul unor revelatori obişnuiţi, ca luminolul, fenolftaleina, precum şi prin testul de depistare a hemoglobinei umane, scrie AFP. Acum, aşa-numiţii "detergenţi inteligenţi" şi dezinfectanţii performanţi le face misiunea din ce în ce mai dificilă. Unul dintre autorii acestui studiu despre efectele noilor detergenţi asupra urmelor de sânge, medicul legist Ana Castello, afirmă că "imposibilitatea de a localiza urmele se traduce prin pierderea unor dovezi foarte importante, precum profilul ADN-ului din urmele de sânge".

Pentru studiul lor, cercetătorii au pus picături de sânge pe mai multe tipuri de ţesături şi le-au lăsat apoi să se usuce timp de una, până la 40 de zile. După aceea, au şters petele de sânge de pe ţesături cu detergenţi pe bază de oxigen activ şi au constatat că, indiferent de tipul de material şi de timpul de uscare, testele de detectare a sângelui au eşuat. Cu toate acestea, cercetătorii mai au o speranţă. Ei au descoperit că, totuşi, urmele de sânge nu dispar complet, rămânând pete brune şi, în prezent, lucrează la o nouă metodă prin care să poată evidenţia, în orice condiţii, urmele de sânge.




    

×
Subiecte în articol: externe sănge