x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel: "Europa este la răscruce"

Angela Merkel: "Europa este la răscruce"

06 Mai 2010   •   00:00
Angela Merkel: "Europa este la răscruce"
Sursa foto: /X01295

Cancelarul german a ţinut unul din cele mai emoţionante discursuri din cariera sa, în încercarea de a convinge Germania şi parlamentarii că este esenţial ca Grecia să fie susţinută. Indiferentă la întreruperile din partea opoziţiei, liderul german declara că "aceasta nu este altceva decât viitorul Europei - şi cu aceasta viitorul Germaniei în Europa".



Cabinetul Merkel a aprobat, luni, un pachet de salvare de 22,4 miliarde de euro pentru Grecia, pe trei ani. Circa 8,4 miliarde de euro vor fi disponibili în acest an şi vor fi plătiţi de compania de stat Kreditanstalt für Wiederaufbau.

Actul în cauză a fost depus miercuri în parlament şi va fi votat vineri.

Primele semne arată că actul va fi aprobat, dar s-ar putea confrunta cu o rebeliune. Iar Partidul său Creştin Democrat ar putea plăti preţul politic la pentru nepopularul pachet pentru Grecia la alegerile regionale de duminică Nord Rhine Westphalia.

Popularul ziar Bild a cerut celor 12 milioane de cititori ai săi să îşi exprime nemulţumirea pentru salvarea Greciei prin scrisori adresate membrilor Parlamentului, relatează Antena3.

Un sondaj de opinie arată că ratingul de aprobare pentru cancelar au scăzut şase puncte la 48 procente în săptămâna când a afost aprobat pachetul. Misiunea cancelarului în Parlament a fost de a convinge poporul că ea nu oferă Greciei un cec în alb. Ci că încearcă să salveze euro de la "faliment" în regiunea sudică a zonei euro şi astfel salvând şi Germania.

"Suntem la răscruce", arăta aceasta. "Nu există altă alternativă la ajutorul Greciei, vrem să asigurăm stabilitatea financiară a zonei euro. Aceasta trebuie să vină pentru a opri o reacţie în lanţ a sistemului european şi financiar internaţional şi riscul de contaminare a altor state membre euro".

×
Subiecte în articol: externe