x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel în vizită oficială la Moscova pe fondul boicotării paradei de Ziua Victoriei din partea liderilor occidentali

Angela Merkel în vizită oficială la Moscova pe fondul boicotării paradei de Ziua Victoriei din partea liderilor occidentali

10 Mai 2015   •   16:25
Angela Merkel în vizită oficială la Moscova pe fondul boicotării paradei de Ziua Victoriei din partea liderilor occidentali

Cancelarul german Angela Merkel a depus duminică, la Moscova, o coroană de flori în onoarea soldaţilor sovietici căzuţi în Al Doilea Război Mondial şi a declarat că a discutat despre conflictul din Ucraina cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite DPA.

''Am avut de învăţat din experienţe amare şi situaţii dificile, iar acum trebuie să depăşim una dintre acestea prin mijloace diplomatice şi paşnice'', a spus Merkel referindu-se la actuala criză din estul Ucrainei, după ce a depus o coroană de flori la Mormântul soldatului necunoscut de la Moscova.

Cancelarul german şi alţi lideri occidentali care acuză Rusia de susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei au boicotat ceremoniile desfăşurate sâmbătă în capitala rusă cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

''Este bine că avem ocazia de a discuta despre integritatea teritorială a Ucrainei'', a menţionat Angela Merkel.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin s-a pronunţat pentru o soluţionare rapidă a ''problemelor'' dintre Rusia şi Germania. ''Cu cât mai repede aceste probleme nu vor mai afecta relaţiile bilaterale, cu atât mai bine'', a afirmat liderul de la Kremlin.

În ultimele zile, luptele s-au intensificat în estul separatist al Ucrainei, unde conflictul dintre forţele guvernamentale şi rebelii separatişti proruşi s-a soldat cu peste 6.100 de morţi în decurs de peste un an, în pofida unui armistiţiu prevăzut de acordurile de la Minsk, semnate în februarie cu medierea franco-germană şi în prezenţa preşedintelui rus.

Părţile implicate în conflictul ucrainean au avut miercuri la Minsk negocieri de pace, calificate de participanţi drept 'constructive'. Reprezentanţi ai Kievului, separatiştilor proruşi, Moscovei şi OSCE s-au întâlnit în capitala belarusă pentru prima dată de la semnarea, la 12 februarie, a acordurilor de pace Minsk-2, care au permis instituirea unui nou armistiţiu în estul Ucrainei.

×