x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scantei intre Germania si SUA: Merkel ii raspunde lui Trump

Scantei intre Germania si SUA: Merkel ii raspunde lui Trump

11 Iul 2018   •   15:55
Scantei intre Germania si SUA: Merkel ii raspunde lui Trump

Germania poate lua ''decizii independente'', a afirmat miercuri cancelarul Angela Merkel, respingând criticile preşedintelui american Donald Trump, care acuză Berlinul că ''îmbogăţeşte'' Rusia şi că nu contribuie suficient la eforturile militare ale NATO. 

 

''Putem promova politici proprii, putem lua decizii independente'', a lansat Merkel, fără să-l citeze direct pe Trump, la sosirea sa la un summit al NATO la Bruxelles, marcat de o virulentă diatribă a preşedintelui american la adresa Germaniei. 

''Am trăit eu însumi într-o parte a Germaniei ocupată de Uniunea Sovietică. Sunt foarte fericită astăzi că suntem uniţi în libertate şi că putem spune că avem politici independente şi putem lua decizii independente'', a spus cancelarul, originară din fosta RDG. 

Liderul de la Casa Albă a criticat direct Germania, acuzata că este ''prizoniera'' Rusiei, de unde se aprovizioneaza cu energie. ''Germania îmbogăţeşte Rusia. Ea plăteşte miliarde de dolari Rusiei pentru alimentarea cu energie, iar noi trebuie să plătim pentru a o apăra de Rusia. Cum explici asta? Nu este corect!'', a declarat Trump. 

Preşedintele american le-a cerut mereu europenilor, Germaniei în special, să-şi majoreze cheltuielile militare pentru a-şi respecta angajamentul de a le majora la 2% din PIB în 2024. 'Si Germania face multe pentru NATO. Suntem al doilea mare furnizor de trupe, punem în slujba NATO majoritatea capacităţilor noastre militare'', a detaliat Merkel, subliniind că Berlinul va cheltui pentru apărare cu 80% mai mult decât în 2014. 

''Considerăm că respectăm angajamentele summitului NATO din Ţara Galilor (2014) privind creşterea la 2% din PIB a cheltuielilor pentru apărare'', a mai spus cancelarul german. AGERPRES

×