x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angelina Jolie va colabora cu NATO pentru a lupta împotriva violenţelor sexuale

Angelina Jolie va colabora cu NATO pentru a lupta împotriva violenţelor sexuale

31 Ian 2018   •   16:48
Angelina Jolie va colabora cu NATO pentru a lupta împotriva violenţelor sexuale

Angelina Jolie va colabora cu NATO în lupta împotriva violenţelor sexuale, care vor fi considerate crime de război, a anunţat actriţa americană în timpul unei vizite pe care a întreprins-o miercuri la sediul general din Bruxelles al acestei organizaţii, informează DPA. 

Angelina Jolie, care deţine şi titlul de trimis special al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), a spus că pacea nu poate să existe fără pedepsirea unor astfel de infracţiuni. 

Vedeta americană a anunţat că va colabora cu această alianţă militară pentru a combate violenţele sexuale pe plan global prin cursuri de formare, o mai bună monitorizare şi o ameliorare a practicilor de raportare, dar şi prin campanii care vizează creşterea gradului de conştientizare. 

"Folosirea violului ca armă de război a fost privită ca un element inevitabil al conflictelor, o infracţiune mai mică şi o problemă ce era considerată prea dificilă sau prea incomodă pentru ca societăţile să se ocupe de ea", a declarat Angelina Jolie. 

"Ea reprezintă însă o nedreptate istorică şi o chestiune critică pentru pacea şi securitatea internaţională", a adăugat vedeta americană. 

Violul, folosit ca armă de război, a jucat un rol important în conflictele militare şi în apariţia fluxurilor de refugiaţi din lumea întreagă, a mai spus Angelina Jolie. 

"Prin urmare, această practică are un impact direct asupra eforturilor depuse de NATO pentru a proteja stabilitatea şi pentru a gestiona crizele care afectează securitatea Europei şi securitatea globală", a adăugat actriţa americană. 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că această alianţă va organiza mai multe cursuri de formare privind combaterea violenţei sexuale atât pentru trupele NATO, cât şi pentru militarii provenind din ţările partenere. 

De asemenea, NATO îşi va intensifica eforturile de monitorizare şi raportare a cazurilor de violenţă sexuală şi va contribui la creşterea gradului de conştientizare pe plan global în legătură cu această chestiune, a adăugat Jens Stoltenberg. 

"Violenţa sexuală este o tactică de război folosită împotriva femeilor şi fetelor, dar şi împotriva bărbaţilor şi băieţilor. NATO face deja foarte multe lucruri pentru a limita acest flagel, însă putem să facem mai mult de atât", a adăugat secretarul general al acestei organizaţii.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: violenta sexuala angelina jolie nato