x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Angie" lupta pentru un guvern majoritar

"Angie" lupta pentru un guvern majoritar

de Irina Cristea    |    Radu Croitoru    |    16 Sep 2005   •   00:00
"Angie" lupta pentru un guvern majoritar

Numarul nehotaratilor scade, procentele taberei cancelarului Gerhard Schröder sunt in crestere, iar probabilitatea unei coalitii intre principalii adversari capata contur. Asa arata Germania cu doua zile inainte de alegerile parlamentare anticipate.

Conservatoarea Angela Merkel ar putea deveni, dupa alegerile de duminica, prima femeie care ocupa postul de cancelar al Germaniei. Victoria crestin-democratilor nu ridica nici un semn de intrebare, fiind consfintita practic de rezultatele tuturor sondajelor de opinie. Conservatorii sunt acreditati cu 40%-42% din intentiile de vot, fata de 33,4%-34,5% cat ar obtine social-democratii lui Schröder. Chiar si in aceste conditii, aparent linistitoare, Angela Merkel are de ce sa-si faca griji. Avansul de care se bucura este inferior celor 49 de procente cu care partidul ei era creditat in iunie. Multi dintre alegatorii pana de curand indecisi au trecut in tabara lui Schröder, iar perspectiva unei majoritati care sa-i permita formarea fara probleme a unui guvern s-a cam indepartat, apreciaza analistii citati de presa internationala.

Daca nu obtin majoritatea absoluta prin alianta cu liberalii, conservatorii s-ar putea vedea obligati sa se alature formatiunii SPD, in cadrul unei "mari coalitii" sub conducerea lui Merkel. Este exact scenariul pe care nici Schröder, nici Merkel nu si-l doresc, dar care ar putea sfarsi, in definitiv, prin a servi mai degraba intereselor socialistilor, care nu se vor vedea complet indepartati de la putere.

Pentru a evita o coalitie cu adversarii, Angela Merkel le cere tot mai hotarat sustinatorilor sa nu se multumeasca doar cu victoria. "Vorbiti cu toata lumea: rude, prieteni, vecini. Trebuie sa obtinem majoritatea!", suna mesajul de lupta al lui Merkel.

PROGRAMUL CDU. Pe langa declaratii electorale, cele doua forte politice principale au pus la bataie si programe de reforma. Manifestul electoral al crestin-democratilor, declarat si program de guvernare, se bazeaza pe principiul "Nu propunem nimic din ceea ce nu putem realiza". Ei vor sa demonstreze ca actualul cancelar a fost cel care a promis mult, dar nu a realizat decat putin. Crestin-democratii si crestin-socialii germani au anuntat ca principiul de baza al guvernarii lor va fi "prioritate pentru piata muncii". Programul electoral prevede ca doar in cazul depasirii fazei de stagnare a economiei vor fi create noi locuri de munca, de altfel, o conditie primordiala pentru o reorganizare a sistemului asigurarilor sociale. Merkel promite sa reduca din costurile suplimentare pentru salarii, sa flexibilizeze contractele tarifare si sa relaxeze masurile privind concedierea angajatilor. Pe plan extern, Angela Merkel promite ca va intari relatia cu Statele Unite, fara ca Germania sa trimita trupe in Irak, si ca va incerca sa apropie tara de noii membri ai Uniunii Europene. O victorie a Angelei Merkel va afecta insa serios negocierile Turciei, candidata la postul de cancelar insistand de nenumarate ori ca Ankara sa nu devina membru cu drepturi depline al UE, ci doar sa incheie un "parteneriat privilegiat" cu "cei 25".

PROGRAMUL SPD. Programul formatiunii politice a cancelarului in exercitiu promite conditii mai bune de munca pentru salariati si cresterea impozitului pentru firmele si persoanele cu venituri mari. Platforma SPD prevede insa o reducere a fiscalitatii pentru intreprinderi si o diminuare a impozitului pentru proprietarii de locuinte. In politica externa, va fi pastrata linia pacifista, socialistii sustinand si ca promisiunile facute Romaniei si Bulgariei, privind aderarea la UE, trebuie respectate.

PRECEDENTUL DIN 1966
ALEGERE GREA. Germanii nu sunt entuziasmati nici de conservatori, nici de socialisti
Dupa 1945 a existat o singura coalitie guvernamentala intre conservatori si socialisti. Este vorba despre guvernul care a condus Germania in perioada 1966-1969.

Marele merit al acestei coalitii care a reunit si stanga si dreapta a fost de fi obtinut sfarsitul rapid al recesiunii economice.

Reformele conduse de bavarezul Franz-Josef Strauss (CSU), ministru de Finante, si Karl Schiller (SPD), care detinea portofoliul Economiei, au permis scaderea somajului si ameliorarea crizei.

DECIZIA ESTULUI
IN BALANTA. Fosta Germanie Democrata va avea un cuvant greu de spus
Un rol decisiv in alegerile de peste doua zile ar putea juca fosta Germanie de Est. Germanii de aici sunt mai nemultumiti ca oricand de nivelul lor de trai. Apatici si neincrezatori, ei ar putea gasi in legaturile biografice ale Angelei Merkel cu Estul un argument care sa-i determine sa se duca la urne si sa-si strige tare dezaprobarea fata de politica social-democrata care le-a inselat asteptarile. Peste 18,5% dintre cei 15,3 milioane de locuitori ai fostei Germanii Democrate sunt someri, in conditiile in care guvernul federal a alocat Estului, de la caderea Zidului Berlinului, peste 1.000 miliarde de euro pentru reconstructie. Banii n-au dat rezultatele scontate. Din contra. Potrivit BBC, est-germanii cred, mai mult ca oricand, ca patronii sunt exploatatori, iar capitalismul nu inseamna decat preluarea foloaselor si refuzarea responsabilitatilor. "Schröder nu a reusit sa rezolve problemele Estului, cum n-a reusit nici predecesorul sau, Helmuth Köhl. Ramane de vazut daca Angela Merkel va avea mai mult noroc", noteaza BBC.
×
Subiecte în articol: externe merkel angela merkel