x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Annan, spionat de britanici

Annan, spionat de britanici

27 Feb 2004   •   00:00

Biroul Secretarului General al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Kofi Annan, a fost impanzit de microfoanele spionilor britanici, inainte de declansarea razboiului din Irak. Dezvaluirea a fost facuta de fostul ministru britanic pentru evolutii internationale, Clare Short.

URMARIREA. Short a recunoscut ca, in perioada in care facea parte din Guvernul britanic, stia ca agentii britanici trageau cu urechea la convorbirile lui Annan. Intr-un interviu exploziv acordat postului public britanic BBC, Clare Short a marturisit ca a avut ocazia sa vada unele din transcrierile convorbirilor lui Annan. "Lucrurile astea se faceau de ceva timp la sediul ONU", a spus Short. Intrebata daca Marea Britanie era direct implicata in spionajul de la sediul Natiunilor Unite, instruindu-si agentii sa il urmareasca pe Annan, Short a raspuns fara echivoc: "Da, absolut".

CRITICA. Clare Short a fost ca un spin in coasta guvernului condus de Tony Blair, inca de la demisia sa rasunatoare. A parasit guvernul in semn de protest fata de decizia de a declansa razboiul din Irak. De atunci nu pridideste sa-l critice pe premierul Tony Blair pentru ca a tarat tara in acest conflict si i-a cerut sa demisioneze.

REACTII. Guvernul britanic nu a vrut sa comenteze acuzatiile aduse de fostul ministru. In schimb, reprezentantii ONU au spus ca organizatia "lucreaza pe principiile transparentei totale si spionajul nu are ce descoperi in plus".

×
Subiecte în articol: externe