x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Antibiotic special, creat pentru Chavez, în Cuba. Preşedintele a fost resuscitat de mai multe ori la ultima operaţie

Antibiotic special, creat pentru Chavez, în Cuba. Preşedintele a fost resuscitat de mai multe ori la ultima operaţie

11 Mar 2013   •   18:50
Antibiotic special, creat pentru Chavez, în Cuba. Preşedintele a fost resuscitat de mai multe ori la ultima operaţie

Fostul preşedinte al Venezuelei, Hugo Chavez, a fost resuscitat de mai multe ori, în timpul ultimei operaţii pe care a făcut-o în Cuba, pe 11 decembrie 2012. În urma procedurii, Chavez a ieşit foarte slăbit, suferind de hemoragii şi infecţie severă la plămâni. Pentru a contracara infecţia, medicii cubanezi au dezvoltat un antibiotic special, foarte puternic, pe care l-au administrat preşedintelui, însă chiar şi aşa, acesta a trebuit să fie intubat pentru a putea respira.

Transportat apoi la un spital militar din capitala Venezuelei, Caracas, cancerul din zona pelviană de care suferea Chavez a intrat în metastază, extinzându-se şi la plămâni. Chavez a stat 24 de ore în comă, murind apoi la ora locală 16:25, în ziua de 5 martie 2013.

Toate aceste detalii au ieşit la iveală după moartea preşedintelui, fiind relatate de apropiaţi ai acestuia sau de surse medicale, care au ţinut, însă, să rămână anonime.

Chavez a ţinut mereu ca starea sa de sănătate să rămână secretă. Acesta a recunoscut în 2011 că are o tumoare de mărimea unei mingi de baseball în zona pelviană, însă fără dea alte detalii. O sursă medicală a declarat că lui Chavez i s-a scos o tumoare din intestin, în 2011, cancerul extinzându-se, apoi, însă, şi la muşchii din zona osului sacru.

Apropiaţi ai lui Chavez au povestit că acesta avea dureri foarte mari în timpul campaniei electorale din toamna anului 2012, în urma căreia a obţinut un nou mandat de preşedinte, luând foarte multe medicamente pentru a putea apărea în public fără să se vadă că suferă.

Ultimul miting electoral organizat în timpul campaniei a trebuit să fie amânat în ultima clipă, pentru că Chavez nu se mai simţea capabil să stea în picioare.

În ultimele săptămâni de viaţă, petrecute în spitalul militar din Caracas, miniştrii cabinetului comunicau cu preşedintele prin intermediul unui iPad. Ultima decizie prezidenţială luată de Chavez a fost numirea noului ministru de Externe. Chavez a pus degetul pe numele Elias Jaua, după ce i s-a prezentat o listă de candidaţi, pe iPad.

Duminică, pe 3 martie, câţiva miniştri au petrecut cinci ore lângă un Chavez puternic sedat, aceştia fiind scoşi din rezerva preşedintelui după ce starea acestuia de sănătate a început să se deterioreze rapid. Preşedintele a intrat în comă a doua zi, murind marţi după-amiază. 

×
Subiecte în articol: chavez hugo chavez hugo chavez a murit