x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anticipate poloneze

Anticipate poloneze

de George Daniel Ripa    |    14 Aug 2007   •   00:00
Anticipate poloneze
Sursa foto: KACPER PEMPEL/

Preşedintele polonez, Lech Kaczynski, a confirmat ieri prăbuşirea coaliţiei de guvernămănt condusă de fratele său, Jaroslaw, şi convocarea alegerilor anticipate in octombrie, cu doi ani inainte de termen.

Preşedintele polonez, Lech Kaczynski, a confirmat ieri prăbuşirea coaliţiei de guvernămănt condusă de fratele său, Jaroslaw, şi convocarea alegerilor anticipate in octombrie, cu doi ani inainte de termen.

Preşedintele polonez, Lech Kaczynski, a destituit patru miniştri din guvernul condus de fratele său mai mic, Jaroslaw Kaczynski, inlocuindu-i cu oameni devotaţi Partidului Lege şi Justiţie. "Aceste schimbări sunt rezultatul evoluţiilor de pe eşichierul politic şi reprezintă totodată sfărşitul coaliţiei de guvernare", a declarat preşedintele.

Destituirea oficială a miniştrilor din Partidul populist Sombrona (Auto-Apărarea) şi din Liga Familiilor Poloneze pune capăt unei crize de peste cinci săptămăni. La 9 iulie, liderul Sombrona - care deţinea funcţia de vicepremier şi de ministru al Agriculturii, a fost destituit. Liderii Sombrona au rămas in posturi pănă au fost daţi afară in corpore. Cel mai important politician destituit ieri este Roman Giertych, ministrul Educaţiei şi liderul Partidului ultra-catolic Liga Familiilor Poloneze.

21 OCTOMBRIE. Preşedintele a stabilit deja cu opoziţia liberală ca alegerile anticipate să aibă loc la 21 octombrie, cu doi ani inainte de termen. Alegerile sunt considerate o aventură riscantă pentru Partidul Lege şi Justiţie, ce este urmat in sondajele de opinie de Platforma Civică. Partidul fraţilor Kaczynski a obţinut cele mai multe voturi la alegerile din 2005, insă nu a reuşit să işi asigure majoritatea in Parlament. Partidul Lege şi Justiţie a reuşit după indelungi negocieri cu Platforma Civică să formeze un guvern minoritar, la care s-au mai adăugat Sombrona şi Liga Familiilor Poloneze. Coaliţia a fost insă uzurpată mai degrabă de certurile personale dintre liderii celor patru partide.

×
Subiecte în articol: externe