x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Înalt lider Hamas: amendamentele propuse pentru încetarea focului în Gaza nu sunt semnificative

Înalt lider Hamas: amendamentele propuse pentru încetarea focului în Gaza nu sunt semnificative

de Redacția Jurnalul    |    13 Iun 2024   •   15:45
Înalt lider Hamas: amendamentele propuse pentru încetarea focului în Gaza nu sunt semnificative
Sursa foto: Hepta

Modificările pe care Hamas le-a cerut la o propunere de încetare a focului făcută de Statele Unite sunt „nesemnificative” și includ retragerea completă a trupelor israeliene din Fâșia Gaza, a declarat joi pentru Reuters un înalt lider al grupării.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Hamas a propus numeroase modificări, unele irealizabile, la propunerea susținută de SUA, dar că mediatorii sunt hotărâți să elimine lacunele.

Statele Unite au declarat că Israelul a acceptat propunerea sa, dar Israelul nu a declarat public acest lucru. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat în repetate rânduri că Israelul nu se va angaja să pună capăt campaniei sale înainte ca Hamas să fie eliminat.

Înaltul lider Hamas citat de Reuters a declarat că organizația sa a cerut să aleagă o listă de 100 de palestinieni cu sentințe îndelungate care să fie eliberați din închisorile israeliene.

Documentul israelian a exclus 100 de prizonieri cu sentințe îndelungate și a restricționat eliberările doar la prizonierii cu sentințe rămase mai mici de 15 ani, a declarat oficialul Hamas.

„Nu există amendamente semnificative care, potrivit conducerii Hamas, să justifice obiecții”, a declarat liderul Hamas.

„Printre cererile grupului se numără, de asemenea, reconstrucția Gaza; ridicarea blocadei, inclusiv deschiderea punctelor de trecere a frontierei; permiterea circulației persoanelor și transportul de bunuri fără restricții”, a mai spus liderul de rang înalt al Hamas.

Negociatorii din SUA, Egipt și Qatar încearcă de luni de zile să medieze o încetare a focului în acest conflict - care a ucis zeci de mii de palestinieni și a devastat enclava puternic populată - și să elibereze ostaticii, dintre care se crede că peste 100 sunt încă captivi în Gaza.

Marile puteri își intensifică eforturile pentru a dezamorsa conflictul, în parte pentru a evita ca acesta să se transforme într-un război mai amplu în Orientul Mijlociu, un punct fierbinte periculos fiind escaladarea ostilităților de-a lungul graniței dintre Liban și Israel.

Luptele din Gaza au început la 7 octombrie, când militanții conduși de Hamas au dat buzna peste graniță și au ucis 1.200 de israelieni și au luat peste 250 de ostatici, potrivit calculelor israeliene. De atunci, războiul aerian și terestru purtat de Israel a ucis peste 37.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, a strămutat cea mai mare parte a populației de 2,3 milioane de locuitori din Gaza și a devastat locuințele și infrastructura.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: hamas gaza antony blinken