x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anunț al șefului diplomației ruse. Exporturile de produse agricole rusești ar putea fi deblocate

Anunț al șefului diplomației ruse. Exporturile de produse agricole rusești ar putea fi deblocate

15 Noi 2022   •   15:45
Anunț al șefului diplomației ruse. Exporturile de produse agricole rusești ar putea fi deblocate
Sursa foto: Hepta

Rusia ar putea primi promisiuni scrise din partea SUA și UE privind exporturile de cereale și îngrășăminte, spune Serghei Lavrov, eful diplomației de la Moscova, citat de Reuters.

El a precizat că a primit asigurări din partea secretarului general ONU, Antonio Guteres. Exporturile de produse agricole din Rusia sunt parte a acordului încheiat la Istanbul cu privire la livrările de cereale din Ucraina, însă Rusia a acuzat constant că acestea sunt în continuare supuse sancțiunilor. 

''Secretarul general a vorbit despre promisiuni scrise, pe care SUA şi UE le-au dat. Sunt declarate acolo intenţii bune şi, dacă ele sunt puse în practică, atunci vor fi înlăturate toate obstacolele în calea cerealelor şi îngrăşămintelor ruseşti. 'Sper că aceste promisiuni vor fi respectate. Cel puţin secretarul general al ONU mi-a dat cuvântul său că aceasta este o chestiune prioritară pentru el'', a explicat înaltul oficial rus, aflat la summitul G20 din Bali.

Promisiunile se refereă la permiterea transporturilor navale ale Rusiei în porturile europene și a celor străine în porturile din federație și renunțarea la  restricțiile impuse unor bănci rusești care finanțează sectorul agricol.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că  Rusia ca anunța dacă prelungește participarea la Iniţiativa privind exportul de cereale pe Marea Neagră, care expiră pe 19 noiembrie. 

Rusia a exportat până acum 10,5 milioane de tone de cereale, majoritatea grâu, dintre care 60% în Asia și 40% în Africa, potrivit lui Lavrov. 

 

×
Subiecte în articol: serghei lavrov onu cereale Rusia ingrasaminte