x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anunț IMPORTANT de la Kremlin. Compromisul acceptat de Rusia în negocierile cu Ucraina

Anunț IMPORTANT de la Kremlin. Compromisul acceptat de Rusia în negocierile cu Ucraina

16 Mar 2022   •   13:47
Anunț IMPORTANT de la Kremlin. Compromisul acceptat de Rusia în negocierile cu Ucraina
Sursa foto: Agerpres

Compromisul acceptat de Kremlin în negocierile cu Ucraina este neutralitatea acestei țări după modelul suedez ori austriac, scrie AFP. Propunerea este respinsă de Kiev.

"Aceasta este de fapt opţiunea care este discutată în prezent, şi care poate fi considerată un compromis", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Și ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că neutralitatea Ucrainei se află în centrul negocierilor ruso-ucrainene.

"Statutul neutru al Ucrainei face obiectul unor discuţii serioase şi acesta este în legătură cu garanţiile de securitate pe care le cer în acelaşi timp Kievul şi Moscova. Aceasta se discută în prezent în cadrul negocierilor, există formule foarte concrete care, cred eu, sunt aproape de un acord", a spus acesta pentru RBK.

Negociatorul-șef al Rusiei, Vladimir Medinski, a precizat că negocierile sunt "lente şi dificile", dar "Kremlinul  vrea să se ajungă la pace cât mai repede posibil".

El a precizat că Moscova dorește o neutralitate a Ucrainei după moddelul Suediei sau Austriei. Neutralitatea Ucrainei presupune neaderarea la NATO.

Dar Ucraina a respins "model de neutralitate suedez sau austriac" propus de Moscova.

"Ucraina este acum în stare de război direct cu Rusia. În consecinţă, modelul de neutralitate nu poate fi decât ucrainean'", a spus negociatorul Mihailo Podoliak.

Totodată, alte problemele importante sunt statutul Peninsulei Crimeea și a regiunii Donbas. 



 

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina