O "furtună perfectă" de factori a fost contextul în care virusul HIV s-a răspândit la oameni, la începutul secolului XX, în Africa colonială, ducând apoi la pandemia care a infectat peste 75 de milioane de oameni din întreaga lume, se arată într-un studiu al Universităţii Oxford.
O analiză genetică a câteva mii de tulpini ale virusului a confirmat dincolo de orice îndoială că virusul HIV a fost transmis de la cimpanzei la oameni pentru prima dată în anii 1920, în oraşul Kinshasa, capitala Congoului. În anii '20, Kinshasa, pe atunci cunoscut drept Leopoldville, capitala coloniei belgiene Congo, înflorea ca cel mai important centru comercial din centrul Africii, atrăgând numeroşi comercianţi de carne, inclusiv de carne de maimuţă.
Studiul a arătat că virusul HIV care afectează oamenii este o variantă evoluată a unui virus similar care afectează cimpanzeii. În capitala Congoului belgian, carnea de cimpanzeu era o marfă comună, virusul putându-se transmite prin consumul sau mânuirea cărnii.
La răspândirea virusului au contribuit şi alţi factori, precum creşterea numărului de prostituate din Kinshasa în contextul dezvoltării oraşului, precum şi refolosirea seringilor. De asemenea, cum Kinshasa devenise şi un important nod feroviar, virusul a fost luat de comercianţi şi răspândit în Africa Centrală.
"Pentru prima dată am putut analiza toate datele disponibile din toate zonele geografice, ceea ce ne-a ajutat să estimăm statistic unde a apărut virusul. Putem spune cu un înalt grad ce certitudine că ştim acum unde şi când a început pandemia. Se pare că o combinaţie de factori din Kinshasa, la începutul secolului XX, au creat o furtună perfectă pentru răspândirea virusului HIV", a declarat coordonatorul studiului, profesorul Oliver Pybus.
Cercetările anterioare arătaseră că virusul a fost transmis de la cimpanzei la oameni, undeva în centrul Africii, în prima jumătate a secolului XX.
"Am reuşit să găsim locul şi data exacte unde virusul a apărut la oameni. Kinshasa, la vremea respectivă, se extindea rapid, era cel mai mare oraş din centrul Africii şi era conectat prin căi ferate cu tot restul Congoului", spune Nuno Faria, alt autor al studiului.
"Datele din arhive arată că la sfârşitul anilor '40, peste un milion de oameni pe an treceau cu trenul prin Kinshasa", spune acesta.
După ce Congo a devenit stat independent, în anii '60, virusul s-a răspândit şi la imigranţii haitieni, veniţi aici la muncă, ajungând în America Centrală şi răspândindu-se apoi în SUA şi restul lumii.
"Cercetările noastre arată că transmiterea virusului de la cimpanzei la oameni, prin consumul sau mânuirea cărnii, nu ar fi constituit premisele unei epidemii, ar fi afectat doar grupuri mici de oameni. Însă dezvoltarea sistemului de căi ferate a făcut ca virusul să se răspândească", spune Oliver Pybus.