x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe APOCALYPSE LATER – Sfârşitul lumii nu va avea loc în 2012

APOCALYPSE LATER – Sfârşitul lumii nu va avea loc în 2012

de Istvan Deak    |    18 Mai 2012   •   19:29
APOCALYPSE LATER – Sfârşitul lumii nu va avea loc în 2012

Pentru superstitiosii din intreaga lume, iata ceva care poate oferi motive pentru a rasufla a usurati: arheologii americani au descoperit recent ceea ce se considera a fi cele mai vechi calendare mayase cunoscute pana acum, relateaza cotidianul francez Le Monde.

Calendare "optimiste'
Arheologii au descoperit in Guatemala aceste calendare datand din secolul al IX-lea. Ce conteaza este faptul ca ele nu anunta sfarsitul lumii la 21 decembrie 2012, contrar credintei populare in acest sens. "Optimistele' calendare au fost descoperite pe zidurile unei constructii dezgropate intr-un foarte important sit arheologic maya, la Xultun, in nordul tarii, se arata intr-un studiu de specialitate dat publicitatii de revista americana Science, editia din 11 mai, dar si de numarul din luna iunie al prestigioasei reviste National Geographic. Jurnalistii francezi de la Le Monde glumesc, in acest context, ca sfarsitul lumii va veni in orice caz dupa anul alegerii la Presedintia Frantei a socialistului Francois Hollande (devenit zilele acestea sef de stat, dupa ce l-a invins in alegeri pe Nicolas Sarkozy).

Obsesie pentru scurgerea timpului
Descoperirea pune astfel in lumina obsesia acestei civilizatii pentru ceea ce tine de scurgerea timpului. "Mayasii preziceau ca lumea va continua sa existe si ca in 7.000 de ani lucrurile vor fi ca la inceput', explica arheologul William Saturno, de la Boston University. Potrivit acestuia, nu exista nici un fel de semn ca aceste calendare mayase s-ar opri undeva, la un an anume. "Unii chiar merg dincolo de anul 3500 al calendarului nostru crestin', noteaza la randul sau revista Slate. "Astazi suntem inca in cautare de semne ca va veni sfarsitul lumii, in timp ce civilizatia maya cauta, din contra, semne sa se asigure ca nimic nu se va schimba, este o stare de spirit total diferita', explica arheologul William Saturno.

Cine prinde si cine rateaza sfarsitul lumii
Anuntul ar putea parea anecdotic, dar obsesia pentru sfarsitul lumii nu este atat de marginala, comenteaza Le Monde, care face referire la un sondaj de opinie international, realizat pentru agentia de presa Reuters de Institutul francez de sondare Ipsos si potrivit caruia 15% dintre pamanteni cred ca vor apuca in timpul vietii sfarsitul lumii, iar 10% dintre ei cred, conform profetiei maya, ca sfarsitul ar putea sa vina in decembrie 2012.

Dar despre ce descoperire arheologica vorbim, totusi? Intr-una dintre incaperile constructiei scoase la iveala la situl arheologic, peretii sunt acoperiti cu glife – pictograme incizate in piatra, reprezentand cuvinte intregi intr-o forma figurativa - , multe fiind cifre care reprezinta calcule legate de diferite cicluri din calendarele mayase. Este vorba de calendarul ceremonial de 260 de zile, de calendarul solar de 365 de zile, precum si de ciclurile anuale de 585 de zile al planetei Venus si de 780 de zile al planetei Marte, spune arheologul William Saturno, seful echipei care a efectuat sapaturile.

Este doar un sfarsit de ciclu
Vestea buna este ca nu exista niciun indiciu care sa arate sfarsitul calendarelor maya sau ca sfarsitul lumii ar fi in 2012, cum spun unele credinte populare. "Ceea ce se vede este pur si simplu sfarsitul unuia dintre ciclurile din calendarele mayase', adauga el.

Inscriptiile murale sunt primele dovezi ale artei mayase descoperite intr-o casa, precizeaza David Stuart, profesor la Universitatea Texas din Austin (sud), care a descifrat glifele. "Exista mici glife pe tot peretele, bare si puncte reprezentand coloane de cifre; este tipul de semne cunoscut pana in prezent doar din Codexul de la Dresda, caiet de 78 de pagini pe care mayasii l-au redactat intre 1200 si 1250', adauga el.

O istorie a comunitatii
"Cel mai interesant lucru in aceasta descoperire este ca mayasii faceau calcule ale ciclurilor din calendar pe pereti, cu sute de ani inainte de scrierea lor in codexuri' - arhive ale acestei civilizatii precolumbiene decimate in mare parte de conchistadorii spanioli, explica, la randul sau, Anthony Aveni, profesor de astronomie si antropologie la niversitatea Colgate din New York, coautor al studiului citat. "Este si prima oara cand descoperim ceea ce ar fi putut fi anale pastrate de un scrib, care avea functia de istoric oficial al comunitatii maya. Se pare ca acesta folosea peretii casei pe post de tabla', mai arata William Saturno.

Situl Xultun, care cuprinde 56 de constructii, se intinde pe o suprafata de 31 de kilometri patrati, si se presupune ca mii de mayasi au locuit acolo. El a fost descoperit acum circa 100 de ani de muncitori guatemalezi. Locul a fost cartografiat in anii 1920 si apoi, mai detaliat, in anii 1970. Casa cu calendarele murale a fost scoasa la lumina de un membru al echipei lui William Saturno, abia in anul 2010. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×