x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aproximativ 50.000 de persoane participă în Rusia la manifestaţii pro Putin

Aproximativ 50.000 de persoane participă în Rusia la manifestaţii pro Putin

de Mediafax    |    18 Feb 2012   •   15:09
Aproximativ 50.000 de persoane participă în Rusia la manifestaţii pro Putin

Zeci de mii de rusi au manifestat sambata in mai multe orase in favoarea lui Vladimir Putin, favorit la alegerile prezidentiale din 4 martie, intr-o tentativa de contracarare a valului de contestare fara precedent impotriva acestuia, relateaza AFP.

Cel putin 50.000 de persoane au participat la reuniunile din Rusia europeana, Siberia si Extremul Orient pentru a-l sustine pe premierul care vrea sa revina la Kremlin pentru un al treilea mandat dupa alte doua in perioada 2000-2008, potrivit jurnalistilor AFP si estimarilor politiei.

Dupa ce au organizat o reuniune monstruoasa pro-Putin la 4 februarie, in aceeasi zi cu marele mars al opozitiei, sustinatorii regimului isi continua actiunile.

La Sankt-Petersburg, fosta capitala imperiala si orasul natal al lui Putin, circa 10.000 de persoane au iesit in strada agitand pancarte pe care se putea citi "Da schimbarii, nu revolutiei!" sau "Impreuna cu Putin pentru o Rusie puternica".

"Pentru mine, Putin inseamna stabilitate. Traiesc mai bine in ultimii ani, sunt platit la timp. Incep sa ma simt mandru de tara mea", a declarat pentru AFP Anatoli Stepanov, in varsta de 42 de ani.

Pentru a se incalzi la cele minus 8 grade Celsius, manifestatii isi pot cumpara ceai si cornuri vandute la preturi fara concurenta.

"Priviti-i pe cei care sunt impotriva lui Putin, ei nu reprezinta poporul", a declarat Anna Patruseva, o pensionara in varsta de 58 de ani.

Opozitia acuza organizatorii reuninilor pro-Putin ca folosesc resursele statului si chiar ofera bani pentru a incuraja oamenii sa participe.

Mai multe autocare care au adus manifestatii din regiunea Sankt-Petersburg se puteau vedea in apropiere de locul reuniunii.

Manifestatii similare s-au desfasurat in mai multe orase mari, cu exceptia Moscovei.

Peste 20.000 de persoane au participat la manifestatii in Extremul Orient rus si Siberia, a anuntat politia.

Cel putin 1.200 de persoane au manifestat la Habarovsk (Extremul Orient) scandand: "Avem ceva de protejat".

Alte 3.000 de persoane au participat la o reuniune pro-Putin la Vladivostok, port din Pacific, 7.000 de Irkutk (Siberia) si 3.000 au infruntat gerul la Novosibirsk.

In orasul Ivanovo (300 de kilometri nord-est de Moscova), organizatorul a fost retinut, numarul manifestantilor pro-Putin (6.000) fiind de doua ori mai mare decat cel anuntat, potrivit agentiei RIA Novosti.

Un miting gigantic in favoarea lui Putin este prevazut pentru 23 februarie la Moscova sub sloganul "Ne protejam tara!", iar organizatorii spera sa reuneasca 200.000 de persoane.

Vladimir Putin se confrunta din decembrie cu o miscare de contestare fara precedent de la preluarea puterii, in 2000.

El ramane totusi marele favorit al scrutinului din 4 martie, pe care are sansa sa il castige din primul tur, potrivit institutului de sondaje proguvernamental Vtiom.

×