Politica ţărilor occidentale în ceea ce priveşte Iranul şi Siria reprezintă "un risc", Arabia Saudită rezervându-şi dreptul de a acţiona pentru menţinerea securităţii în zonă, a declarat un diplomat saudit.
"Credem că multe din politicile statelor occidentale în ceea ce priveşte Iranul şi Siria reprezintă un risc pentru securitatea în zona Orientului Mijlociu. Este un risc în faţa căruia nu putem sta tăcuţi sau inactivi", a declarat ambasadorul Arabiei Saudite în Marea Britanie, prinţul Mohammed bin Nawaf bin Abdulaziz, într-un editorial din New York Times.
Declaraţia ambasadorului se înscrie într-o serie de critici aduse recent de Arabia Saudită puterilor occidentale. Decizia SUA, în principal, de a nu interveni militar în Siria şi de a ajunge la o înţelegere cu Iranul, pe tema programului nuclear din această ţară, a făcut ca Arabia Saudită să-şi critice aliaţii.
"Occidentul a permis unui regim să supravieţuiască şi altuia să continue programul de îmbogăţire a uraniului, cu tot pericolul de dezvoltare a armamentului nuclear pe care acest lucru îl presupune", a scris ambasadorul saudit.
"Care să fie preţul păcii, când ai de-a face cu astfel de regimuri"?, se întreabă ambasadorul. "Prin urmare, Arabia Saudită nu are altă opţiune decât să devină mai vocală în politica internaţională. Să fie mai determinată ca niciodată să protejeze stabilitatea de care această regiune are nevoie în mod vital", a scris Mohammed bin Nawaf bin Abdulaziz, adăugând că Arabia Saudită este conştientă de responsabilitatea ei în "politica şi economia globale".
"Vom acţiona pentru a ne îndeplini aceste responsabilităţi, cu sau fără ajutorul partenerilor occidentali", a scris ambasadorul, continuând cu o mustrare la adresa preşedintelui SUA, Barack Obama.
"Deşi au tot pomenit de "liniile roşii", la momentul decisiv, partenerii noştri s-au grăbit să dea înapoi punând în pericol stabilitatea în regiune".
Sintagma de "linii roşii" a fost folosită de preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a descrie o limită peste care dacă se va trece, se va declanşa o acţiune represivă. O astfel de "line roşie" a fost folosirea de către guvernul sirian a armelor chimice. Deşi au vorbit de o acţiune militară în Siria, SUA au preferat, ulterior, după intervenţia Rusiei, să se mulţumească cu punerea sub control a armamentului chimic sirian.