x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe (VIDEO) Argentina lovită de cele mai puternice inundaţii din ultimii 100 de ani

(VIDEO) Argentina lovită de cele mai puternice inundaţii din ultimii 100 de ani

04 Apr 2013   •   14:38
(VIDEO) Argentina lovită de cele mai puternice inundaţii din ultimii 100 de ani

Circa 48 de persoane şi-au pierdut viaţa în oraşul argentinian La Plata şi încă 3.000 au fost evacuate de furia apelor, relatează joi publicaţia Buenos Aires Herald. Numărul total al victimelor în provincia Buenos Aires este de 56 de persoane, transmite în acelaşi timp Reuters. Autorităţile au decretat trei zile de doliu în memoria victimelor inundaţiilor.

Potrivit primarului Daniel Scioli din La Plata, oraş situat la 63 km de capitala argentiniană, autorităţile fac tot posibilul pentru a aduce situaţia sub control. Furtuna s-a abătut asupra zonei în noaptea de marţi spre miercuri, iar în câteva ore au căzut 400 mm de precipitaţii, nivelul apei în unele locuri ajungând la 1,7 metri. Până atunci furtuna măturase Buenos Aires, unde făcuse opt victime.

Scioli a recunoscut că oamenii nu au mai văzut ceva asemănător. Pe măsura reducerii nivelului de apa, echipele de salvare descopereau noi cadavre. Torentul duce maşini, copaci căzuţi, bucăţi de garduri şi alte resturi. Apa care creşte rapid i-a surprins pe unii argentinieni la bordul maşinilor din care nu au mai reuşit să iasă. Unele dintre victime au fost electrocutate de liniile de înaltă tensiune, care au căzut. Din cauza unui scurtcircuit, un incendiu a izbucnit la o rafinărie.

Autorităţile descriu situaţia ca haotică. Mulţi oameni au petrecut noaptea pe acoperişurile caselor inundate. Ei nu sunt dispuşi să-şi părăsească locuinţele de teama de jafuri, deja înregistrându-se mai multe astfel de cazuri. Aproximativ 28.000 de persoane din provincia Buenos Aires au rămas fără curent electric.

Preşedina Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a vizitat una din cele mai afectate zone de dezastru din La Plata şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor. 'Nu vă voi lăsa singuri', a promis ea. Într-o zonă din La Plata trăieşte mama sa, care se numără printre persoanele evacuate.

Potrivit meteorologilor, Argentina este afectată de cele mai puternice inundaţii din ultimii 100 de ani. Precipitaţiile ar putea continua, autorităţile municipale au decis să suspende temporar funcţionarea şcolilor şi a instituţiilor publice.



×
Subiecte în articol: inundatii argentina