x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arhiepiscopul din Neapole, acuzat de corupţie

Arhiepiscopul din Neapole, acuzat de corupţie

20 Iun 2010   •   00:00

Cardinalul Crescenzio Sepe, arhiepiscopul de Neapole, şi un fost ministru italian, Pietro Lunardi, fac obiectul unei anchete pentru corupţie a Parchetului din Perugia, în cadrul unui caz amplu de infracţiuni la atribuirea unor contracte publice, inclusiv organizarea summitului G8.

Potrivit agenţiei ANSA, arhiepiscopul şi fostul ministru, care au fost înştiinţaţi cu privire la situaţia lor sâmbătă, fac obiectul a două cazuri separate ale unei anchete de corupţie efectuate de magistraţii din Perugia.

În ultimele zile, numele cardinalului Sepe a fost citat de mai multe ori în presă pe tema unei locuinţe din Roma care ar fi fost închiriată şefului Protecţiei Civile, Guido Bertolaso, anchetat şi el în cazul unor contracte importante, relatează AFP, citată de Mediafax.

Bertolaso, interogat miercuri de justiţia din Perugia, a precizat că apartamentul respectiv aparţinea organizaţiei Propaganda Fide, care gestionează enormul patrimoniu imobiliar al Vaticanului, şi i-a fost pus la dispoziţie gratuit de Francesco Silvano, un colaborator al acesteia.

Conform lui Bertolaso, cardinalul Sepe, la vremea aceea aflat la conducerea Propaganda Fide (între 2001 şi 2006), l-a sfătuit să se adreseze lui Silvano. Ancheta a arătat însă că o chirie pentru apartament a fost plătită de un arhitect, Angelo Zampolini, suspectat că a spălat bani pentru un constructor din Roma, Diego Anemone.

Anemone şi societatea sa sunt în centrul unui enorm scandal referitor la licitaţii publice, care a demarat în februarie cu o anchetă a Parchetului din Florenţa, privind atribuirea ilegală a unor contracte, între care mai multe gestionate de Protecţia Civilă a lui Bertolaso. Printre acestea figurează construirea infrastructurii care urma să găzduiască summitul G8 din Italia, din iulie 2009.

"Cardinalul Sepe s-a declarat deja dispus să discute cu magistraţii din Perugia, el va face acest lucru şi se va explica", a afirmat o sursă din cadrul Vaticanului pentru ANSA.

×
Subiecte în articol: externe