x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armament contra bani pentru salvarea Greciei?

Armament contra bani pentru salvarea Greciei?

de Marina Constantinoiu    |    07 Mai 2010   •   00:00

Ar putea fi titlul unui film de acţiune:"Un deputat european acuză", dacă n-ar fi o declaraţie-şoc a deputatului european Daniel Cohn-Bendit, care l-a acuzat vineri pe preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, că ar fi făcut presiune asupra premierului grec, Georges Papandreou, condiţionând ajutorul francez pentru Grecia de respectarea, de către Atena, a contractelor de armament semnate cu Parisul. Şi nici Germania n-ar fi străină de astfel de practici.

"L-am întâlnit pe Papandreou săptămâna trecută. Eram la Atena. Îl ştiu de mai mult timp", a explicat eurodeputatul, în cadrul unei conferinţe de presă la Paris, relatează AFP. "Este incredibilă maniera în care o Merkel (cancelarul german - n.r) şi un Sarkozy din lume asta mare îl tratează pe premierul grec", a exclamat Bendit.

"Papandreou, care se afla la summitul NATO, a trecut pe la Paris. La Paris sunt un anume Fillon (prim-ministrul Franţei - n.r) şi un anume Sarkozy", a continuat Bendit. "El (premierul grec - n.r) s-a întâlnit cu ei. Fillon şi Sarkozy i-au spus lui Papandreu:<>, a povestit Cohn-Bendit, care este liderul Verzilor din Parlamentul European.

"În ultimele trei luni, Grecia a fost obligată să confirme contracte de armament în valoare de mai multe miliarde", a mai spus Bendit. "Sunt fregate franceze în valoare de 2,5 miliarde pe care grecii trebuie să le cumpere, sunt elicoptere, sunt avioane, sunt submarine germane", a precizat europarlamentarul.

AFP reaminteşte că Franţa a acţionat în ultimele săptămâni în favoarea planului european şi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) de ajutorare a Greciei, în ciuda reticenţelor iniţiale ale Germaniei. Parisul va asigura 16,8 miliarde de euro împrumuturi pentru Grecia pentru trei ani, dintr-un total de 110 miliarde anunţate duminica trecută de UE şi FMI.

×
Subiecte în articol: editorial