x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata iraniană, forță de temut pentru Trump

Armata iraniană, forță de temut pentru Trump

de Şerban Mihăilă    |    10 Ian 2020   •   08:18
Armata iraniană, forță de temut pentru Trump

Sistemul de rachete este punctul forte al arsenalului militar iranian, în condițiile în care Teheranul nu dispune de o forță aeriană impresionantă. Iranul este, de altfel, cea mai mare putere din Orientul Mijlociu în materie de rachete, dezvăluie un raport al Departamentului american al Apărării. Comandanții iranieni au la dispoziție un număr impresionant de rachete, de tipuri diferite, capabile să lovească ținte aflate la mii de kilometri.

 

În 2018, președintele Donald Trump a scos Statele Unite în mod unilateral din Acordul Nuclear internațional semnat, în 2015, de către Iran, SUA, Franța, Germania, Rusia, China și Marea Britanie, acuzându-l pe predecesorul său de la Casa Albă, Barack Obama, promotorul acestui tratat, că a încheiat „cea mai proastă înțelegere din istorie”. Trump susține că acordul a fost negociat astfel încât să permită Teheranului să-și continue programul de rachete capabile să transporte ogive nucleare și, în același timp, nu-i oprește pe iranieni să finanțeze terorismul în Orientul Mijlociu. Ulterior, rapoarte ale Departamentului Apărării și Departamentului de Stat al SUA aveau să confirme că Iranul este cea mai mare forță din Orientul Mijlociu, în materie de rachete, iar Teheranul rămâne cel mai mare sponsor al terorismului mondial. Deoarece Iranul nu dispune de tehnologia militară aeriană de vârf a rivalilor săi regionali Israel și Arabia Saudită, state capabile să lanseze raiduri de mare precizie, Teheranul s-a axat de-a lungul timpului pe lansările de rachetă. Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, cu sediul în SUA, iranienii au mii de rachete, de peste 12 tipuri, scrie BBC. În atacul declanșat de Iran asupra a două baze americane din Irak, pentru a răzbuna asasinarea generalului Soleimani, au fost folosite rachete „Fateh-110”, cu rază de acțiune între 300 și 500 km, și „Qiam”, cu o rază de 750 km, lansate de pe teritoriul irakian, care nu au putut fi interceptate de sistemele de apărare „Patriot”. Produse în 2011, „Qiam” au o încărcătură de 750 kg și au fost utilizate de Iran în lupta contra teroriștilor din Stat Islamic, în 2017. O altă armă de temut din arsenalul iranian o reprezintă „Shahab-3”, rachetă balistică cu o rază de acțiune intermediară de 2000 km, capabilă să transporte o încărcătură de 750 kg. Prin comparație, un avion de luptă american F-35 poate transporta o încărcătură de 10.000 kg. Iranul mai dispune de 50 de lansatoare pentru rachete balistice cu rază medie și 100 de lansatoare pentru rachete cu rază scurtă, apreciază experți militari, citați de BBC. Potrivit acelorași surse, Teheranul cercetează în prezent tehnologia spațială care să-i permită dezvoltarea de rachete intercontinentale, cu rază lungă de acțiune. Acest program fusese pus în așteptare, în momentul semnării Acordului Nuclear din 2015, dar, foarte probabil, a fost reluat ulterior. Oricum, ținte importante din Arabia Saudită, din zona Golfului și din Israel pot fi atinse în prezent fără probleme de rachetele iraniene. 

 

Forțe impresionante

Personalul militar iranian este estimat la 523.000 de cadre active, dintre care circa 350.000 în trupele regulate și 150.000 în Gărzile Revoluționare, corpul de elită al armatei. Alți 20.000 de militari fac parte din forțele de marină, precizează sursele BBC, iar aceștia sunt implicați în acțiunile ce vizează petrolierele străine care tranzitează Strâmtoarea Ormuz. Forțele Quds, al căror comandant, generalul Soleimani, a fost ucis recent de o dronă americană, numără circa 5.000 de oameni, implicați în acțiuni externe. SUA susțin că, prin intermediul Quds, Iranul sponsorizează terorismul internațional.

Iranul dispune de un arsenal extrem de performant de rachete, care conține un armament diversificat”.

Expert militar citat de BBC

 

×