x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata israeliană lansează "Divizia Facebook şi Twitter"

Armata israeliană lansează "Divizia Facebook şi Twitter"

de Irina Cristea    |    20 Ian 2010   •   00:00

O divize a armatei israeliene va monitoriza informaţiile publicate pe Facebook, MySpace şi Twitter. Formarea diviziei a fost anunţată în revista oficială a armatei, Hamahaneh, iar scopul ei va fi să îi monitorizeze pe ofiţerii şi soldaţii care s-au arătat prea dispuşi să discute cu presa, o atenţie sporită fiind acordată reţelelor de socializare online, relatează Mediafax.

Armata deschide, astfel, un nou front în "războiul informaţiilor", folosind recomandările unei comisii parlamentare care a analizat eşecurile din campania din Liban. În timpul conflictului cu miliţiile Hezbollah din Liban, în 2006, comandanţii şi-au manifestat îngrijorarea faţă de numărul tot mai mare de informaţii militare secrete care ajungeau la inamici.

Pe lângă monitorizarea informaţiilor publicate pe Facebook, MySpace şi Twitter, noul departament pentru securitate şi analiză a informaţiei va urmări comunicarea a sute de ofiţeri seniori, pentru a se asigura că aceştia nu sunt în legătură cu jurnalişti. În plus, divizia va avea şi capacitatea de a ordona supunerea la teste cu detectorul de minciuni a soldaţilor suspectaţi de scurgeri de informaţii.

Pe de altă parte, Gabi Ashkenazi, peful Statului Major al armatei israeliene, a solicitat ca verificarea poligrafică a tuturor ofiţerilor luaţi în calcul pentru înaintări în gradele începând cu locotenent-colonel să includă întrebări referitoare la contacte media neautorizate.

Pe parcursul ultimilor doi ani, armata israeliană a început să recruteze mii de tineri de peste 18 ani pentru care reţelele de socializare reprezintă parte a vieţii de zi cu zi, motiv pentru care a trebuit să emită reglementări stricte privind publicarea de informaţii personale pe Internet.

Serviciul de securitate (Shin Bet) a raportat numeroase încercări ale grupărilor de militanţi, inclusiv Hezbollah, de a contacta militari israelieni pe Facebook şi pe alte site-uri.

×
Subiecte în articol: externe