x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arme sofisticate, la Seul și Tokyo

Arme sofisticate, la Seul și Tokyo

06 Sep 2017   •   15:30
Arme sofisticate, la Seul și Tokyo

 Președintele american, Donald Trump, a anunțat, marți, că autorizează Japonia și Coreea de Sud să achiziționeze arme americane „ultrasofisticate”, într-un moment de tensiune maximă provocat de Phenian, care a efectuat recent cel de-al șaselea său test nuclear, transmite AFP.

„Autorizez Japonia și Coreea de Sud să cumpere o cantitate substanțial sporită de echipament militar ultrasofisticat din Statele Unite”, a scris Trump pe Twitter, fără a preciza la ce tip de armament face referire. Donald Trump a abordat acest subiect, luni, într-o convorbire telefonică cu omologul său sud-coreean Moon Jae-In. „Președintele Trump și-a dat acordul de principiu pentru cumpărarea, de către Coreea de Sud, de echipamente militare americane și arme în valoare de mai multe miliarde de dolari'', a comunicat Casa Albă, fără a face, la rândul ei, alte precizări. Între 2010 și 2016, Coreea de Sud a achiziționat din SUA material militar de aproape cinci miliarde de dolari, conform calculelor Institutului pentru cercetării în domeniul păcii, cu sediul la Stockholm. Japonia este, la rândul său, un client foarte important al industriei de armament a SUA.

Noi sancțiuni contra lui Kim

Statele Unite, împreună cu aliații lor europeni și japonez au anunțat, luni, că negociază noi sancțiuni dure ale ONU împotriva Coreei de Nord, însă pozițiile Rusiei și Chinei, state cu drept de veto în Consiliul de Securitate, sunt deocamdată incerte. Tot luni, șeful Casei Albe i-a transmis omologului său de la Seul, Moon Jae-in, acordul „de principiu” pentru eliminarea limitei de greutate a încărcăturilor rachetelor sud-coreene.

 

×