x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinul secolului a fost admis la Universitatea din Oslo

Asasinul secolului a fost admis la Universitatea din Oslo

17 Iul 2015   •   17:20
Asasinul secolului a fost admis la Universitatea din Oslo

Anders Behring Breivik, autorul masacrelor de la 22 iulie 2011 din Norvegia, în care au murit 77 de oameni, a fost admis pentru a studia ştiinţe politice la Universitatea din Oslo, în pofida revoltei pe care a provocat-o cererea sa, însă obţinerea licenţei rămâne o perspectivă foarte îndepărtată pentru el, transmit Reuters şi AFP.

'Întruneşte criteriile de admitere. Ne respectăm regulile şi va fi admis', a declarat rectorul Universităţii din Oslo, Ole Petter Ottersen, precizând că deţinuţii pot fi admişi dacă au pregătirea şcolară suficientă.

La 22 iulie 2011, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, acum în vârstă de 36 de ani, a deschis focul asupra unor tineri laburişti reuniţi într-o tabără de vară pe insula Utoeya şi a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenţi, după ce detonase o bombă aproape de sediul guvernului, ucigând opt oameni.

Breivik a fost condamnat la pedeapsa maximă prevăzută de justiţia norvegiană, 21 de ani de închisoare, ce va putea fi prelungită nelimitat atât timp cât deţinutul va fi considerat periculos pentru societate. La proces, extremistul de dreapta nu a dat niciun semn că şi-ar regreta faptele.

Unii studenţi de acum au supravieţuit atacului său, iar alţii au prieteni sau rude care i-au fost victime.

'Este ofensator pentru noi că el poate studia, dar aşa este în Norvegia. Este cu atât mai dureros cu cât anunţul vine la câteva zile înainte de comemorarea' a patru ani de la atacuri, a reacţionat preşedinta grupului de sprijin al familiilor victimelor, Lisbeth Kristine Royneland. 'Dar, fie că citeşte romane sau cărţi de ştiinţe politice, pentru noi n-are importanţă, din moment ce rămâne în spatele gratiilor', a adăugat ea.

Breivik ceruse în 2013 să fie admis la universitate, dar atunci nu avea pregătirea şcolară necesară, pe care însă şi-a completat-o între timp.

'Înţeleg că sunt multe sentimente implicate aici. Breivik a încercat să demoleze sistemul. Noi trebuie să fim loiali' sistemului, a subliniat rectorul Ottersen.

În condiţiile actuale, obţinerea unei diplome nu este însă posibilă pentru Breivik, întrucât cinci din cele nouă cursuri cer prezenţa obligatorii la seminarii, iar detenţia sa presupune izolare totală, fără acces la internet. Prin urmare, el va ţine legătura cu universitatea doar intermediul personalului închisorii.

Breivik 'nu va beneficia de regim special', a precizat profesorul de ştinţe politice Dag Harald Claes pentru AFP, adăugând că deţinutul 'nu va putea trece aceste materii decât atunci când regimul său de detenţie va fi relaxat sau dacă, eventual, va fi eliberat la un moment dat'.

Norvegia va deschide 'Centrul 22 iulie' săptămâna viitoare, la Oslo, cu informaţii şi exponate legate de atac, dar rude ale victimelor şi supravieţuitori au avertizat că acesta riscă să devină un 'hall of fame' pentru Brievik. agerpres.ro

×
Subiecte în articol: anders behring brevik Anders Breivik