Noi cutremure s-au produs joi în Asia, după ce continentul a fost afectat în cursul săptămânii de o întreagă serie de catastrofe naturale tsunami, seisme, taifun, inundaţii, soldate cu aproximativ 1.000 de morţi, regiuni întregi devastate, sute de mii de oameni rămaşi fără locuinţe.
Un nou cutremur puternic cu magnitudinea de 6,8 pe scara Richter s-a înregistrat joi dimineaţa la circa 150 de kilometri sud de oraşul Padang, din insula indoneziană Sumatra, potrivit autorităţilor locale, care nu au precizat dacă există victime. Însă un nou bilanţ arăta că cel puţin 770 de persoane au murit în urma cutremurului de 7,6 grade care a afectat miercuri oraşul Padang. Autorităţile se aşteaptă la "câteva mii de morţi", numeroase persoane fiind prinse sub dărâmături. Această regiune este situată într-o zonă cu mari riscuri seismice, între marea falie continentală a Sumatrei şi o subducţie oceanică. Seismul de miercuri de la Padang s-a produs la mai puţin de 24 de ore după cel din Samoa.
În insulele Samoa, bilanţul era joi incert, după valul generat de un seism cu magnitudinea de 8 grade, care a devastat marţi numeroase localităţi de pe coastă şi hoteluri turistice. Valuri înalte de opt metri s-au abătut asupra arhipelagului Samoa, afectând şi arhipelagul Tonga din apropiere. Cel puţin 150 de persoane au fost ucise, dar bilanţul ar putea creşte deoarece numeroase persoane sunt date dispărute. Preşedintele Barack Obama a declarat miercuri stare de catastrofă în Samoa americană, promiţănd ajutoare. Capitala Samoa Americană, Pago Pago, care numără 65.000 de locuitori, a fost devastată, majoritatea magazinelor şi parterele clădirilor de birouri fiind distruse şi abandonate hoţilor care fură alcool, ţigări şi alimente.
Un seism cu o magnitudine de 5,1 grade pe scara Richter a avut loc joi în apropierea peninsulei Kamceatka, din Extremul Orient rus, după cum a anunţat agenţia RIA Novosti.
CERCUL DE FOC AL PACIFICULUI
Cutremurul urmat de tsunami în insulele Samoa şi cel din insula indoneziană Sumatra nu au legătură între ele, chiar dacă s-au produs pe Cercul de Foc al Pacificului, unde joncţiunea mai multor plăci continentale provoacă o activitate seismică puternică, au anunţat joi experţii, citaţi de AFP. "Acestea s-au produs la o distanţă de 10.000 de kilometri", a declarat Bill Fry, seismolog la centrul GNS Science din Noua Zeelandă. "Există cazuri în care cutremure moderate sunt apropiate în timp şi spaţiu, deoarece unul dintre ele a avut repercusiuni asupra unei alte zone a faliei dar, la o distanţă atât de mare, este imposibil", a explicat el. Cercul de Foc al Pacificului concentrează unele dintre cele mai importante zone de subducţie din lume: plăcile scoarţei terestre alunecă sub alte plăci cu o viteză geologică mare (mai mulţi centimetri pe an), acumulând tensiuni enorme care trebuie să se elibereze la un moment dat. În jurul Pacificului, seismologii se aşteaptă de zeci de ani la cutremure devastatoare în Chile, Alaska, pe celebrele falii San Andreas din California, în regiunea Tokyo, în Noua Zeelandă sau în largul insulei Sumatra.
Citește pe Antena3.ro