x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ”Astăzi romii şi mâine cine? Stop rasismului!”. Sute de manifestanţi la Paris împotriva expulzării romilor

”Astăzi romii şi mâine cine? Stop rasismului!”. Sute de manifestanţi la Paris împotriva expulzării romilor

de Marina Constantinoiu    |    26 Mai 2013   •   17:00

Sute de persoane au manifestat sâmbătă la Paris, cerând Guvernului socialist să-şi modifice politica faţă de romi, deplângând "expulzările care se succedă".
Potrivit poliţiei, manifestanţii, majoritatea familii de romi, dar şi reprezentanţi ai unor asociaţii şi organizaţii politice, au fost în număr de 450, şi 1.000 potrivit organizatorilor.

Sloganuri
Protestatarii au defilat în linişte, afişând un banner pe care scria "Astăzi romii şi mâine cine? Stop rasismului! Egalitate în drepturi!".
"Nu expulzărilor fără asigurarea unor locuinţe", "Romii, cetăţeni europeni" au fost alte sloganuri, iar printre manifestanţi, o fetiţă purta îmbrăcăminte pe care se putea citi: "Nu vreau să fiu expulzată".
Saimir Mile, preşedintele asociaţiei Vocea Romilor, a denunţat o "politică de teroare şi represiune". "Noi nu suntem o problemă . Noi suntem aici, vom rămâne aici şi nu cerem altceva decât drepturi care sunt ale noastre", a declarat el.

“Nu sunt hoţ, vreau să muncesc!”
"În Franţa, este scris Libertate, egalitate, fraternitate. Dar îmi este greu să cred. Nu sunt un hoţ, nu creez probleme. Vreau doar să trăiesc liniştit aici şi să muncesc. În loc de asta, mi se sparge baraca, sunt insultat", a afirmat Boţi Sorin, un rom în vârstă de 38 de ani, care locuieşte într-o tabără din Saint-Denis, în apropiere de Paris.
În vârstă de 38 de ani, cetăţean român, Rotaru Constantin a ajuns în regiunea pariziană în urmă cu patru ani, caută prin gunoaie şi vinde ce găseşte pentru a-şi hrăni soţia şi cei patru copii. "Ca şi voi, ca oricine, vreau să muncesc şi să plătesc taxe aici", a afirmat el pentru AFP.
Franţa a expulzat anul trecut 12.800 de români şi bulgari dintr-un număr-record de aproape 37.000 de repatrieri.
După decizia autorităţilor de a suprima ajutorul de repatriere care le era acordat (300 de euro de adult şi 100 de euro de copil minor), numărul românilor şi bulgarilor repatriaţi ar urma sa scadă în 2013, potrivit estimărilor autorităţilor.

×
Subiecte în articol: manifestatii paris