x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Astralienii îi plătesc pe imigranţi să plece de unde au venit

Astralienii îi plătesc pe imigranţi să plece de unde au venit

22 Iun 2014   •   15:27
Astralienii îi plătesc pe imigranţi să plece de unde au venit
Sursa foto: wikipedia.org

Australia îi plăteşte pe refugiaţi cu mii de dolari pentru ca aceştia să nu mai depună cereri de azil şi să se întoarcă în ţările de provenienţă, a declarat duminică ministrul Imigraţiei, Scott Morrison, citat de smh.com.au.

Suma oferită depinde de ţara de origine a solicitanţilor de azil, astfel că libanezii primesc maximum 10.000 de dolari australieni (9.338 de dolari americani), iranienii încasează 7.000 de dolari australieni, afganii pleacă cu 4.000 de dolari australieni în buzunar, în timp ce pakistanezilor şi sri-lankezilor li se oferă şi mai puţin. 

Morrison a explicat că oferirea de stimulente financiare refugiaţilor, pentru a-i face să se întoarcă acasă, a fost o practică standard în ultimii 10 ani. „Pachetele financiare sunt personalizate” pentru cine doreşte să se întoarcă de bunăvoie în ţara de provenienţă, a spus Morrison, care a adăugat că aceste pachete de ajutor pot include cazare sau formare profesională pentru azilanţi, odată ce aceştia au ajuns în ţările din care au plecat.

Ministrul Imigraţiei a mai spus că numărul celor care au acceptat oferta s-a triplat, odată ce a devenit evident că nu vor obţine rezidenţă permanentă în Australia. De la instalarea noului Guvern, în septembrie anul trecut, 283 de solicitanţi de azil s-au întors de bunăvoie în ţările lor.
Costurile pentru stat sunt de circa 45.000 de dolari australieni anual pentru a întreţine un refugiat care beneficiază de o viză temporară, timp în care nu are drept de muncă. Dar Morrison a insistat că „cei care au ajuns ilegal în Australia, în bărci, nu vor obţine viză permanentă din partea Guvernului”.

Sâmbătă, după ce Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a dezvăluit că numărul persoanelor strămutate forţat la nivel mondial a depăşit 51 de milioane, Morrison a refuzat să crească cota de refugiaţi pe care îi acceptă Australia, de la limita actuală anuală de 13.750 de persoane.
Lidera Verzilor, Christine Milne, consideră că a plăti oamenii ca să se întoarcă acasă, unde îi aşteaptă abuzuri şi torturi, este o ruşine. Ea a apreciat că refugiaţii au de ales între detenţia pe termen nedefinit în „fundul Iadului”, în locuri precum Manus Island, sau a lua banii şi a se întoarce acasă, într-un alt Iad. (S.Stancu)

×