x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Astronomii, în extaz. Au descoperit cel mai vechi sistem planetar cunoscut până în prezent, în galaxia noastră: 11,2 miliarde de ani

Astronomii, în extaz. Au descoperit cel mai vechi sistem planetar cunoscut până în prezent, în galaxia noastră: 11,2 miliarde de ani

de Agerpres    |    27 Ian 2015   •   20:55
Astronomii, în extaz. Au descoperit cel mai vechi sistem planetar cunoscut până în prezent, în galaxia noastră: 11,2 miliarde de ani

 Un sistem planetar format în urmă cu 11,2 miliarde de ani, cel mai vechi cunoscut până în prezent în galaxia noastră, Calea Lactee, a fost descoperit cu ajutorul telescopului Kepler, potrivit unui studiu publicat marţi în revista americană 'The Astrophysical Journal', informează AFP şi ziarul spaniol 'El Pais'. 

 
Botezat Kepler-444, sistemul se află la 117 ani-lumină de Pământ şi este format dintr-o stea pitică portocalie - cu 25 % mai mică decât Soarele şi, prin urmare, mai puţin caldă - în jurul căreia se rotesc cinci planete, al căror diametru variază între 0,4 şi 0,7 din diametrul Terrei. 
 
Toate planetele sunt foarte apropiate de astrul central, a explicat echipa internaţională de cercetători care a făcut descoperirea, coordonată de Tiago Campante de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie). Cea mai depărtată planetă este Kepler-444f, care înconjoară soarele în 9,7 zile, iar cea mai apropiată, Kepler-444b, face acest lucru în numai 3,6 zile. Având în vedere aceste distanţe, rezultă că exoplanetele sunt mult mai calde decât Mercur, condiţii în care pe ele nu poate exista viaţă. 
 
Sistemul Kepler-444 s-a format în urmă cu 11,2 miliarde de ani, atunci când universul, care are 13,6 miliarde de ani, era încă relativ tânăr. Când au apărut Pământul şi întregul nostru sistem solar, în urmă cu 4,5 miliarde de ani, Kepler-444 avea mai mulţi ani decât are Terra în prezent. 
 
'Această descoperire deschide calea către o mai bună înţelegere a procesului de formare a primelor planete din galaxie (...), ceea ce ne apropie de Graalul astronomilor, adică descoperirea unei exoplanete de aceeaşi mărime ca Pământul care să parcurgă într-un an orbita în jurul unei stele gemene cu Soarele nostru', a afirmat Daniel Huber, unul dintre coautorii studiului.

×