x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei persoane implicate în atacuri cibernetice ale unui grup de hackeri pro-rus au fost arestate în Spania

Trei persoane implicate în atacuri cibernetice ale unui grup de hackeri pro-rus au fost arestate în Spania

de Redacția Jurnalul    |    20 Iul 2024   •   22:40
Trei persoane implicate în atacuri cibernetice ale unui grup de hackeri pro-rus au fost arestate în Spania

Poliţia spaniolă a anunţat sâmbătă arestarea a trei persoane acuzate că au participat la atacuri cibernetice ale unui grup pro-rus de hackeri care au ţintit instituţii publice şi sectoare strategice din Spania şi alte ţări membre ale NATO, transmite AFP.

Aceste atacuri cibernetice au vizat ţări care susţin Ucraina în războiul cu Rusia.

Doi dintre suspecţi au fost arestaţi în oraşele Huelva şi Sevilla, în sudul Spaniei, în timp ce al treilea a fost arestat în Insulele Baleare, se arată într-un comunicat al Gărzii Civile spaniole.

Aceştia sunt acuzaţi de "infracţiuni cibernetice în scop terorist" în urma unei serii de atacuri de tip "denial of service" (DDoS), care blochează website-urile sau resursele de reţea inundându-le cu un număr mare de accesări.

Atacurile au fost "organizate de grupul de hackeri legat de Rusia numit NoName057(16)", a precizat Garda Civilă spaniolă, fără a oferi detalii despre ţintele atacurilor cibernetice sau impactul acestora.

"Atacurile au fost îndreptate împotriva instituţiilor publice şi companiilor din sectoare strategice din ţări care sprijină Ucraina", iar activitatea principală a grupului de hackeri a constat în organizarea de atacuri DDoS cu "propriul lor software numit DDoSia", mai menţionează comunicatul.

Citând manifestul grupului de hackeri NoName, declaraţia poliţiei spaniole precizează că misiunea acestuia este să răspundă "acţiunilor ostile şi deschis anti-ruseşti ale rusofobilor occidentali".

La jumătatea lunii iunie, într-o operaţiune revendicată de grupul NoName057(16), website-uri din Elveţia au fost afectate de un val de atacuri DDoS, cu o zi înaintea unui summit găzduit de această ţară şi la care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să obţină susţinere internaţională pentru viziunea sa asupra încheierii la un moment dat a păcii cu Rusia, atac ce a vizat website-uri ale guvernului elveţian şi ale organizaţiilor implicate în desfăşurarea acelui summit.

×
Subiecte în articol: atac cibernetic grup hackeri