x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Israelul atacă Siria cu rachete!

UPDATE Israelul atacă Siria cu rachete!

de Redacția Jurnalul    |    02 Iul 2023   •   09:20
UPDATE Israelul atacă Siria cu rachete!
Sursa foto: Hepta

Siria a anunțat duminică că apărarea sa aeriană a interceptat un atac israelian cu rachete în zonele centrale ale țării. De asemenea, sirienii susțin că au doborât majoritatea rachetelor, potrivit presei de stat, citate de Reuters. Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte cinci au fost rănite în urma bombardamentelor efectuate în centrul Siriei, atribuite Israelului, ca ripostă la un atac cu rachetă asupra teritoriului israelian.

UPDATE

Organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat că bilanţul atacurilor aeriene israeliene din regiunea Homs este de cel puţin un mort şi cinci răniţi. Victimele sunt membri ai Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran (IRGC).

Atacurile aeriene israeliene au avut loc ca ripostă la un atac cu rachetă lansat din Siria asupra teritoriului israelian. O rachetă de tip S-200 a fost lansată din Siria în cursul nopţii şi a căzut în sudul Israelului, în orăşelul Rahat, provocând daune materiale, conform cotidianului The Times of Israel.

Armata israeliană efectuează frecvent atacuri pe teritoriul Siriei, vizând în principal poziţii ale grupului islamist şiit Hezbollah sau baze militare iraniene. Grupul fundamentalist şiit Hezbollah şi Iranul au trimis combatanţi în Siria pentru susţinerea Administraţiei Bashar Al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.

ȘTIRE INIȚIALĂ

O declarație a armatei a precizat că rachetele care au zburat deasupra unor părți din capitala Libanului, Beirut, au lovit locații din apropierea orașului Homs, provocând pagube materiale.

Reuters nu a putut confirma raportul.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că avioanele de război israeliene au vizat o baterie de apărare aeriană siriană de unde a fost lansată o rachetă antiaeriană spre Israel.

Avioanele de război au atacat și alte ținte din zonă, în timp ce nu au fost raportate victime din cauza rachetei siriene care a explodat în aer, a declarat purtătorul de cuvânt, Avichay Adraee.

Reuters nu a putut confirma dacă cele două incidente au legătură între ele.

În ultimele luni, Israelul a intensificat loviturile asupra aeroporturilor și bazelor aeriene siriene pentru a întrerupe utilizarea tot mai frecventă de către Iran a liniilor de aprovizionare aeriene pentru a livra arme aliaților din Siria și Liban, inclusiv Hezbollahul libanez

Loviturile israeliene fac parte dintr-o escaladare a ceea ce a fost un conflict de joasă intensitate care continuă de ani de zile.

Influența Teheranului a crescut în Siria de când a început să-l susțină pe președintele Bashar al-Assad în războiul civil care a început în 2011.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: atac israelian siria rachete