x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac terorist la Berlin - Pakistanezul suspectat, eliberat din lipsă de probe

Atac terorist la Berlin - Pakistanezul suspectat, eliberat din lipsă de probe

20 Dec 2016   •   20:22
Atac terorist la Berlin - Pakistanezul suspectat, eliberat din lipsă de probe

Pakistanezul reținut după ce un TIR a intrat în mulțimea adunată la targul de Crăciun de la Berlin, a fost eliberat din lipsă de probe, a declarat procurorul general al Germaniei, citat de RT.


Cetățeanul polonez găsit înjunghiat în TIR a fost identificat. Acesta se numește Lukas Urban, era în vârstă de 37de ani și provenea din satul Roznowo, aflat în apropierea graniței cu Germania. Polonezul care era șoferul de fapt al camionului, a fost înjunghiat și împușcat mortal chiar în cabina vehiculului înainte ca acesta să fie deturnat și condus cu viteză prin mulțime.


"Persoana a fost pusă în libertate în cursul serii, din ordinul Parchetului federal. Rezultatele anchetei nu au furnizat, până la acest moment, elemente concrete care să confirme bănuielile în ceea ce-l priveşte pe suspect", se arată într-un comunicat al instituţiei, citat de AFP. 

Şeful poliţiei din Berlin, Klaus Kandt, anunţase marţi după amiază că era posibil ca suspectul care fusese arestat să nu fie autorul atacului şi că un 'criminal periculos' este probabil în continuare 'în libertate' după atentatul comis luni seara la Berlin, în condiţiile în care suspiciunile împotriva pakistanezului nu păreau să se confirme. 

'Probabil un criminal periculos este în libertate şi, desigur, acest lucru provoacă îngrijorarea populaţiei', a afirmat Klaus Kandt în cadrul unei conferinţe de presă, spunând că măsurile de securitate din capitala germană sunt pe cale să fie consolidate. 

Autorităţile germane au anunţat iniţial că un solicitant de azil pakistanez, în vârstă de 23 de ani, arestat luni seara în apropiere de locul atentatului după ce a fost urmărit de un martor, este persoana suspectată că ar fi condus camionul care a intrat în plin în mulţimea adunată la un târg de Crăciun din capitala Germaniei. 

El a fost arestat 'pentru că părea să se potrivească descrierii' şoferului camionului oferită de martori, a declarat şeful poliţiei din Berlin. 

Poliţia a efectuat teste pentru a stabili dacă ADN-ul său corespunde 'urmelor' găsite în interiorul cabinei camionului. 

Cu toate acestea, şeful parchetului federal antiterorist, însărcinat cu supravegherea anchetei, Peter Frank, şi-a exprimat convingerea cu privire la rezultatul investigaţiilor. 'Trebuie să ne obişnuim cu ideea că persoana reţinută nu este autorul' atentatului, a spus el. 

Bărbatul arestat a negat acuzaţiile. El este cunoscut poliţiei pentru implicare în acţiuni de radicalizare islamistă, a adăugat procurorul. 

Totodată, şeful poliţiei din Berlin a anunţat că măsurile de securitate vor fi consolidate în oraş, printr-o mai mare prezenţă a poliţiştilor înarmaţi în locuri foarte aglomerate, cum ar fi pieţele de Crăciun, şi instalarea unor bariere de metal. 

Ultimul bilanţ, încă provizoriu, al atentatului, este de 12 morţi şi 48 de răniţi, dintre care 18 în stare gravă. Potrivit şefului poliţiei judiciare germane (BKA), Holger Munch, şase victime au putut fi identificate şi sunt cetăţeni germani.AGERPRES

×