x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atacurile din Bombay s-au încheiat după peste două zile de coşmar

Atacurile din Bombay s-au încheiat după peste două zile de coşmar

de Marina Constantinoiu    |    30 Noi 2008   •   00:00
Atacurile din Bombay s-au încheiat după peste două zile de coşmar

Forţele de securitate indiene au pus capăt, sâmbătă, la Bombay, atacurilor comise de extremişti islamişti, care au provocat moartea a 195 de persoane, între care 27 de străini, în timp ce Pakistanul, acuzat de India, i-a cerut acesteia să dea dovadă de moderaţie, comentează France Presse.

Ultimii trei islamişti baricadaţi în luxosul hotel Taj Mahal au fost ucişi sâmbătă dimineaţa, a afirmat poliţia, anunţând în acelaşi timp încheierea operaţiunilor. "Toate operaţiunile s-au încheiat. Toţi teroriştii au fost ucişi", a declarat Hassan Gafoor, la aproape 60 de ore de la declanşarea atacurilor.

Taj Mahal, complex hotelier prestigios şi istoric, rămăsese vineri seara singura clădire unde se mai aflau terorişti. Trupele de elită ale forţelor indiene au intervenit vineri seara într-un complex rezidenţial care adăpostea şi un centru religios evreiesc, unde au găsit nouă victime, printre care se aflau şi un rabin şi soţia acestuia. Tot vineri seara, poliţia a anunţat şi încheierea operaţiunilor la hotelul Oberoi/Trident.

Un număr de 32 de persoane, între care patru străini, au fost ucise în total la hotelul Trident/Oberoi, a anunţat sâmbătă proprietarul complexului hotelier. Nouă atacatori au fost ucişi în operaţiunile de comando indiene şi un altul a fost arestat, în timpul ce victimele în rândul forţelor de securitate se ridică la 15.

Cel puţin 27 de cetăţeni străini au murit în atacurile coordonate de la Bombay, soldate în total cu 195 de morţi şi 295 de răniţi, potrivit unui bilanţ al France Presse.

SUA. Departamentul de Stat american a anunţat că în atacuri au murit cinci cetăţeni americani, iar mai mulţi alţii sunt daţi dispăruţi. Acesta nu a precizat însă dacă totalul de cinci victime include persoanele cu dublă cetăţenie, în special americano-israeliană, cum este cazul rabinului Gavriel Holtzberg, care locuia la New York.

THAILANDA. Ministerul thailandez de Externe a afirmat sâmbătă că o thailandeză a murit în atacuri.

CANADA. Ministrul canadian de Externe, Lawrence Cannon, a anunţat moartea a doi canadieni şi rănirea altor doi.

FRANŢA. În atacuri au murit şi doi francezi, conform unui anunţ făcut vineri de ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner.

ISRAEL. Nouă ostatici israelieni, reţinuţi la centrul Chabad din Bombay, au fost ucişi, a anunţat sâmbătă Ministerul israelian de Externe, precizând că printre ei se numără persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi americană.

SINGAPORE. Autorităţile locale au afirmat sâmbătă că şi un ostatic din Singapore, în vârstă de 28 de ani, a murit în urma atacurilor, la hotelul Oberoi.

MAREA BRITANIE. Ministerul de Externe de la Londra a confirmat moartea unui britanic, care avea şi cetăţenie cipriotă, însă a refuzat să precizeze câţi britanici au fost răniţi în timpul atacurilor.

JAPONIA. Compania Mitsui Marubeni Liquefied Gas a anunţat moartea unuia dintre angajaţii săi japonezi, un bărbat în vârstă de 38 de ani.

GERMANIA. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin a confirmat joi moartea unui cetăţean german, precizând că şi printre răniţi se află germani. Un oficial indian a menţionat moartea a trei germani.

ITALIA. Conform Ministerului de Externe de la Roma, printre victime se numără şi un italian.

AUSTRALIA. Doi australieni au murit în urma atacurilor, unul dintre ei, în vârstă de 71 de ani, fiind un fost deputat de Sydney.

MAURITIUS. Cadavrul unui bancher din Insulele Mauritius a fost descoperit în camera sa sâmbătă dimineaţă la hotelul Taj Mahal din Bombay, a anunţat premierul acestui stat.

INFILTRAŢI DIN TIMP. Surse din cadrul serviciilor de securitate indiene au declarat sâmbătă pentru AFP că opt dintre atacatori s-au infiltrat în oraş cu o lună înainte, desfăşurând "misiuni de recunoaştere în vederea atacurilor" şi pretinzând că sunt studenţi. "Cei opt bărbaţi au închiriat o casă, pretinzând că sunt studenţi din Malaysia", a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informaţii, sub acoperirea anonimatului. Alţi militanţi au stocat arme şi muniţie, în special într-unul dintre hotelurile de lux vizate de atacuri. Această primă echipă a primit întăriri miercuri seara, din partea unui al doilea grup, care a ajuns la Bombay pe mare, potrivit surselor citate.

Raidurile de la Bombay, lansate miercuri seara, au vizat în special străinii, americani şi britanici, precum şi un centru evreiesc. Extremiştii însă, puternic înarmaţi, au luat drept ţinte şi indienii, provocând moartea a 50 de persoane la gara centrală din Bombay, şi au atacat un spital.

Moartea a cel puţin 27 de străini a fost confirmată de ţările respective. Această cifră ar putea totuşi să se modifice, mai ales în cazul în care mai multe persoane au dublă cetăţenie.

ACUZAŢII ÎN DIRECŢIA PAKISTANULUI. În plan diplomatic, tensiunile rămân ridicate între India şi Pakistan, pe care New Delhi îl acuză că este implicat într-o manieră sau alta în aceste atacuri foarte bine orchestrate, pentru care pista teroriştilor al-Qaida este în continuare evocată. Pakistanul a negat ferm orice implicare în aceste atacuri revendicate de o misterioasă grupare islamistă Mujahedinii din Deccan, de la numele platoului care acoperă centrul şi sudul Indiei. Sâmbătă, preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari a cerut Indiei să nu reacţioneze într-o manieră exagerată la atacurile din Bombay. "Indiferent cine vor fi responsabilii acestui act primitiv şi brutal împotriva poporului indian şi a Indiei, ei încearcă să declanşeze o reacţie" de răzbunare, a declarat el într-un interviu acordat postulului indian de televiziune CNN-IBN. "Trebuie să ne plasăm deasupra lor şi să facem noi, voi şi comunitatea internaţională în aşa fel încât să nu existe o reacţie exagerată", a adăugat el.

PRUDENŢA. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, le-a dat apă la moară pakistanezilor, declarând pentru un cotidian german că "acuzaţiile grăbite şi care decurg în mare parte din reflex nu pot decât să agraveze situaţia". Zardari a promis, de asemenea, să dea dovadă de cea mai mare severitate "dacă vreo dovadă arată implicarea unui individ sau grup" pakistanez. Cu câteva ore înainte, la Islamabad, ministrul de Externe, Shah Mehmood Qureshi, a făcut declaraţii similare.

BILANŢUL ATACURILOR. La Bombay, premierul indian Manmohan Singh s-a întâlnit sâmbătă cu oficiali din cadrul armatei şi al serviciilor de informaţii pentru a primi un "raport detaliat despre atacuri" şi pentru a stabili ce măsuri trebuie adoptate pentru a "împiedica astfel de atacuri" pe viitor. Vineri seara, Singh a vorbit la telefon cu preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, care i-a prezentat condoleanţe, a declarat sâmbătă un consilier al lui Obama.

SCENE DE COŞMAR. Ostaticii eliberaţi, precum şi poliţia şi militarii, au povestit scene de groază. "Sunt oameni necruţători. Deschideau focul asupra oricui le ieşea în faţă", a povestit un membru al comandourilor marinei. Era "sânge peste tot ... corpurile zăceau într-o parte şi în alta", a adăugat el.

Un atacator, interogat de un post de televiziune, a afirmat că gruparea cerea să se pună capăt "persecuţiilor" împotriva musulmanilor din India, o minoritate puternică, formată din 150 de milioane de persoane, victime ale violenţelor în trecut, în această ţară cu o populaţie de 1,2 miliarde de locuitori, majoritatea hinduşi.

DOTAŢI ŞI HOTARAŢI. Teroriştii care au atacat hotelul Taj Mahal din Bombay intenţionau să arunce în aer clădirea şi dispuneau de suficient explozibil pentru aceasta, relatează Times of India, citând mărturisirile unuia dintre atacatorii arestaţi, potrivit Mediafax.

Dezvăluirea a fost făcută de unul dintre teroriştii arestaţi, surse din serviciile de securitate afirmând că atacatorii intenţionau să repete scenariul atacului de la hotelul JW Marriot din Islamabad.

A MARTURISIT. Azam Amir Kasav, în vârstă de 21 de ani, originar din Pakistan, este unul dintre teroriştii care au deschis focul, miercuri seara, în gara din Bombay, plecând ulterior cu o maşină furată şi fiind arestat de forţele de ordine. El este bănuit că ar fi ucis şi un poliţist în cursul unui schimb de focuri, în urma căruia a şi fost rănit uşor. Azam Kasav a încercat să creeze impresia ca a fost ucis în confruntare, el fiind transportat la morga spitalului Nair; după ce poliţiştii şi-au dat seama că era în viaţă, spitalul a fost evacuat, iar el a fost interogat. Deşi iniţial a refuzat să facă declaraţii, el a acceptat să facă mărturisiri după ce a văzut trupul mutilat al unui alt terorist şi a cerut personalului medical să îl ajute, au declarat sursele citate.

El le-a oferit anchetatorilor indicii importante, afirmând că principalul organizator al atacurilor a venit la Bombay cu o lună în urmă, făcând fotografii şi filmând obiective strategice, pregătind fiecare grup de atacatori şi instruindu-i pe aceştia "să ucidă până la ultima suflare". Kasav a adăugat că fiecare dintre atacatori a primit muniţie, câte opt grenade de mână şi arme KA-57, pistoale automate şi provizii de fructe deshidratate.

N-AU LUAT ÎN CALCUL MOARTEA. Militanţii care au lansat atacurile de la Bombay au fost convinşi că misiunea lor nu este una sinucigaşă şi că vor rămâne în viaţă după închierea acesteia, a afirmat unul dintre teroriştii capturaţi de forţele indiene, relatează Times of India, în ediţia electronică de sâmbătă.

Teroristul, prezentat drept Ajmal, a afirmat că membrii grupului de atacatori încă mai avea, joi, planuri de a pleca pe mare din Bombay, iar grupul care i-a recrutat planificase şi o rută de întoarcere pentru ei, care a fost salvată în dispozitivele GPS pe care le-au folosit pentru a ajunge pe mare în capitala economică a Indiei.

Surse citate de Times of India au afirmat că asigurarea rutei de retragere a fost argumentul de bază care i-a convins pe terorişti să se angajeze într-o operaţiune pe care au considerat-o foarte riscantă, dar nu sinucigaşă.

ANTRENAŢI PENTRU LUPTA PE MARE. Ajmal a declarat şi că atacatorii au fost antrenaţi în tehnici de luptă pe mare, alături de unitatea specială Daura-e-Shifa a grup-rii Lashkar-e-Taiba, iar atacurile au fost planificate ca raiduri specializate de comando.

El a relatat şi că grupul atacatorilor a plecat în data de 21 noiembrie dintr-o zonă izolată din apropiere de Karachi, iar armamentul şi muniţia au fost livrate la bordul unei nave pakistaneze la bordul căreia s-au îmbarcat a doua zi. La bordul navei se aflau, în afara echipajului, şi patru pakistanezi.

A doua zi după îmbarcare, nava a întâlnit vasul indian Kuber, preluat de grupul teroriştilor, care i-au ucis pe patru dintre pescarii aflaţi la bord. Cârmaciul a fost obligat să îndrepte nava spre ţărmul indian, dar a fost ucis a doua zi, navigaţia fiind asigurată de unul dintre terorişti, care a folosit echipamentele GPS pentru a aduce vasul, la 26 noiembrie, în largul oraşului Bombay.

CINCI ECHIPE. Grupul atacatorilor s-a îmbarcat, după lăsarea serii, în bărci pneumatice, cu care a ajuns la ţărm, unde s-a despărţit în cinci echipe, care s-au îndreptat către gara Victoria, hotelul Oberoi, cafeneaua Leopold, complexul Nariman şi hotelul Taj. Ajmal Amir Kasab se află în custodia poliţiei, în timp ce un alt membru al comandourilor teroriste, prezentat drept Kasab şi rănit uşor în confruntările cu poliţia, a compărut vineri în faţa unui judecător, care a confirmat mandatul de arestare până pe 8 decembrie. Kasab este bănuit că s-a aflat în grupul de atacatori care l-a ucis pe comandantul forţelor antiteroriste din Bombay, Hemant Karkare. El a declarat că, împreună cu alte nouă persoane, a fost debarcat la o distanţă de circa 10 mile marine de Bombay, de unde grupul a plecat cu două ambarcaţiuni furate de la pescari.

Surse din serviciile antiteroriste indiene au declarat că teroristul, în vârstă de 21 de ani, a afirmat că la Bombay au ajuns miercuri 16 militanţi. Kasab a mai spus că, împreună cu alţi opt militanţi, a efectuat o recunoaştere la Bombay cu câteva luni în urmă, ei prezentându-se drept studenţi şi locuind într-o cameră închiriată în apropiere de complexul Nariman, una dintre ţintele atacurilor de miercuri seara.

ORIGINEA. Potrivit agenţiei PTI, care citează surse oficiale, trei extremişti, între care un pakistanez aparţinând grupării Lashkar-e-Taiba au fost arestaţi la hotelul Taj Mahal. Această grupare este cunoscută pentru atacul împotriva Parlamentului indian în 2001, un atentat care a împins India şi Pakistanul în pragul unui nou război.

Premierul indian Manmohan Singh i-a convocat luni, în cadrul unei reuniuni, pe oficialii din cadrul armatei şi serviciilor de informaţii. "Premierul vrea un rezumat detaliat al atacurilor teroriste survenite la Bombay şi vrea să fie luate acţiuni", a declarat un consilier al acestuia. Întâlnirea, care reuneşte oficiali din cadrul armatei terestre, ai marinei, ai forţelor aeriane şi serviciilor de informaţii din India, se referă la "mijloacele de a împiedica astfel de atacuri", a declarat el, fără a oferi alte detalii.

REVENIRE. Un oficial indian de rang înalt a declarat că nu există dovezi că vreunul dintre atacatorii de la Bombay ar fi cetăţean britanic, relatează Sky News, după ce cu o zi înainte, acelaşi oficial anunţase că printre terorişti se numără şi doi pakistanezi născuţi în Marea Britanie. "Nu există o astfel de informaţie credibilă, negăm total acest lucru", a declarat Vilasrao Deshmukh, premierul statului Maharashtra, după ce poliţia a anunţat încheierea operaţiunilor de la Bombay şi uciderea sau arestarea tuturor teroriştilor.

Agenţiile de securitate britanice au confirmat că sunt în căutarea unor informaţii despre suspecţi din Marea Britanie care au legături cu extremişti din străinătate şi revăd lista convorbirilor telefonice pentru a vedea dacă aceasta arată că cetăţeni britanici au fost implicaţi în atacurile din Bombay. Anchetatorii au declarat că se concentrează asupra grupării separatiste din Kashmir Lakshar-e-Taiba, care a recrutat persoane din Marea Britanie. Rashid Rauf, căutat în legătură cu un complot care viza curse aeriene transatlantice şi despre care există informaţii că ar fi fost ucis într-un raid cu rachetă american, era asociat cu Lashkar-e-Taiba.

Potrivit informaţiilor neconfirmate provenind din India, unii terorişti erau din Dewsbury şi Bradford, zone de unde membri ai comunităţii britanice au plecat în trecut pentru a se alătura grupurilor teroriste din afara ţării. Oficiali din cadrul serviciilor de securitate au declarat că au fost analizate toate pistele, dar nu s-a făcut nici o arestare în această ţară în legătură cu atacurile din Bombay.

ŞI TOTUŞI. Parlamentarul britanic Patrick Mercer, fost purtător de cuvânt al conservatorilor, a declarat pentru cotidianul The Times că a primit informaţii conform cărora cel puţin doi terorişti aveau cărţi de credit şi alte acte de identitate care demonstrau legături cu Dewsbury, West Yorkshire. Alte informaţii venite în cursul nopţii, pretindeau că printre terorişti se află persoane care provin din Leeds şi Bradford. El a declarat, de asemenea, că a fost informat că teroriştii au venit cu mijloace de comunicare slabe, dar că au confiscat telefoane mobile şi dispozitive BlackBerries de la ostatici, pe care le-au folosit pentru a comunica între ei şi pentru a monitoriza reacţiile din întreaga lume.

×