x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat ISIS în Turcia. Cel puţin 30 de morţi

Atentat ISIS în Turcia. Cel puţin 30 de morţi

21 Iul 2015   •   12:32
Atentat ISIS în Turcia. Cel puţin 30 de morţi
Sursa foto: DEPO PHOTOS/EPA

Cel puţin 30 de tineri au fost ucişi şi peste 100 răniţi într-un atentat cu bombă la un centru cultural din districtul turc Suruç, la graniţa cu Siria. Autorităţile cred că a fost vorba de un atentat sinucigaş, executat de o tânără de 18 ani, recrutată de organizaţia teroristă Statul Islamic.

În jur de 300 de membri ai Federaţiei Asociaţiilor Tinerilor Socialişti erau prezenţi la centrul cultural în care a avut loc explozia. Aici se adunaseră voluntari care doreau să ajungă în Siria pentru a ajuta la reconstrucţia oraşului Kobane, asediat anul trecut de Statul Islamic. De altfel, la scurt timp după explozia de la Suruç, o explozie similară a avut loc în centrul oraşului Kobane. "Ne temem că numărul de morţi ar putea să crească. Făptaşii vor fi găsiţi în curând şi aduşi în faţa justiţiei", a declarat ministrul turc de Interne, imediat după atentat. O celulă de criză funcţionează, în prezent, la nivelul guvernului turc. Preşedintele Recep Erdogan a părăsit de urgenţă Ciprul, unde se afla în vizită, pentru a se întoarce în ţară. "Suntem înecaţi de durere. În numele poporului meu blestem şi condamn autorii acestui act de brutalitate", a declarat Erdogan. Guvernatorul districtului Suruç, Abdullah Ciftci, a declarat că, cel mai probabil, atentatul a fost pus la cale de Statul Islamic. "Faptul că a fost un atentat sinucigaş întăreşte posibilitatea ca Statul Islamic să fie responsabil. Credem că atacatorul a fost o femeie", a declarat acesta. Între timp, în Suruç s-a instalat panica, majoritatea magazinelor fiind închise de teama unui nou atentat. Oraşul sirian Kobane se află la 18 kilometri de graniţa cu Turcia. Cucerită de Statul Islamic, anul trecut, localitatea a fost luată înapoi de forţele kurde din Siria, în ianuarie. Kurzii sunt majoritari şi în districtul turc Suruç.

Activiştii kurzi din Suruç au sprijinit contraofensiva împotriva Statului Islamic, în Kobane, de la începutul anului, trimiţând hrană şi medicamente kurzilor sirieni. Centrul cultural din Suruç a servit şi ca tabără pentru refugiaţii sirieni ajunşi în Turcia.

×