x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat sangeros la sud de Bagdad

Atentat sangeros la sud de Bagdad

10 Feb 2004   •   00:00

Explozia devastatoare a unei masini-capcana a ucis ieri 50 de persoane si a ranit aproape 100 in Irak. Deflagratia a avut loc in orasul sudic Iskandaria, la intrarea in sediul politiei.

Mare parte din statia de politie si tribunalul aflat in apropiere au fost distruse ieri-dimineata de explozia care a zguduit din temelii orasul. Guvernatorul provinciei, Imad Lifty, a apreciat ca "s-a folosit o cantitate uriasa de munitie". Cel putin 50 de oameni au fost ucisi si alti aproximativ 100, raniti.

Panica
Un reporter al agentiei de stiri Reuters, aflat la fata locului, a numarat 20 de cadavre imprastiate in fata imobilelor vizate de masina-capcana. La spital, aflat aproape de locul tragediei, atacul a produs o agitatie de nedescris. In timp ce medicii se straduiau din rasputeri sa faca fata valului de raniti, angajatii nu mai pridideau sa curete baltile de sange. "Sunt in jur de 50 de martiri, dintre care 30 au fost deja identificati. Zeci de oameni sunt raniti", a spus doctorul Tahsim Ahmad. Si directorul spitalului a precizat ca numarul final al celor morti va depasi 50. Guvernatorul Lifty a anuntat la scurt timp ca bomba a facut victime doar printre localnici, spre usurarea fortelor coalitiei, care in ultima vreme sunt confruntate zilnic cu pierderi omenesti.

Iz de conspiratie
Iskandaria, aflat la doar 40 de kilometri de capitala Bagdad, este un oras in care musulmanii siiti sunt majoritari. De aceea, unele voci sustin ca atacul nu a avut loc intamplator aici. E drept ca masina-capcana a vizat fortele irakiene loiale coalitiei. In acelasi timp insa, este posibil ca gherilele irakiene sa fi incercat sa declanseze scanteia unui conflict intre musulmanii siiti si cei sunniti. Cu doar o zi inainte de sangerosul atac, generalul american Mark Kimmitt dezvaluise ca exista "un plan de declansare a unui razboi civil, de a comite violente motivate religios, pentru a expune fisurile din societate".

Razboi civil cu ajutorul lui ben Laden
Armata americana a fost pusa in garda cu privire la planurile gherilelor irakiene, dupa descoperirea unui document, confiscat intr-o casa conspirativa din Bagdad, a retelei Al-Qaeda. Scrisoarea, de 17 pagini, trebuia sa ajunga in mainile lui Ossama ben Laden si a locotenentului sau, Ayman al-Zawahiri. Autorul, Abu Musab al-Zarqawi, un iordanian cu legaturi stranse cu Al-Qaeda, cerea ajutorul retelei teroriste pentru a declansa un razboi civil in Irak. Abu Musab al-Zarqawi credea ca un razboi civil ar fi posibil daca musulmanii siiti ar fi starniti impotriva musulmanilor sunniti.

Inca o arestare importanta
Fortele americane din Irak l-au capturat pe Muhsin Khadr al-Khafaji, presedinte regional al fostului partid de guvernare Baas. El era plasat la numarul 48 in lista celor mai cautati irakieni. Potrivit oficialilor americani, Al-Khafaji s-a predat irakienilor saptamana trecuta, fiind transferat in custodia americanilor.

×
Subiecte în articol: externe