Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, susține că a supraviețuit unei „tentative de asasinat”, în timpul unei ceremonii militare desfășurate în Caracas. Cu toate acestea, o serie de observatori internaționali sugerează că este foarte posibil ca dictatorul venezuelean să-și fi înscenat propriul asasinat pentru a porni o nouă „vânătoare de vrăjitoare” contra opoziției și a testa loialitatea armatei sale.
În Venezuela, țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, toți indicatorii economici sunt pe roșu. Inflația ar putea atinge 1.000.000% la sfârșitul acestui an, susține Fondul Monetar Internațional, iar PIB-ul ar urma să scadă cu 18%. Lipsa aproape totală a alimentelor, medicamentelor și bunurilor de consum și degradarea permanentă a infrastructurilor de electricitate, apă și transport oferă tabloul sumbru al unei țări ruinate și izolate sub conducerea dezastruoasă a regimului condus de cel poreclit „dictatorul din Caracas”, adică de președintele Nicolas Maduro. De-a lungul timpului, acesta a dat vina pentru distrugerea țării fie pe opoziție, fie pe „imperialismul” american, care ar fi comandat împotriva sa „numeroase atentate” și, concomitent, ar fi încercat sabotarea guvernului venezuelean. În discursul său, forțele invizibile reacționare sunt responsabile atât pentru fiecare pană de curent din țară, cât și pentru penuria de alimente și medicamente. Pe acest fundal, în timp ce șeful statului rostea un discurs pentru a marca a 81-a aniversare a armatei, două drone au explodat în apropierea locului unde se afla președintele, sâmbătă seară, a anunțat ministrul Comunicațiilor, Jorge Rodriguez, citat de BBC. De altfel, comentează agențiile internaționale de presă, în transmisiunea directă a televiziunii naționale din Venezuela s-a auzit o explozie, iar Maduro, soţia sa Cilia Flores şi comandanții militari care se aflau lângă ei pe estradă au privit spre cer cu un aer surprins şi îngrijorat. Bodyguarzii au sărit în fața liderului lor, cu scuturi balistice flexibile. Ulterior, camerele TV au arătat sute de soldaţi care au rupt brusc rândurile şi au început să fugă pe bulevardul unde se desfăşura ceremonia, într-o confuzie generală. Televiziunea de stat a întrerupt apoi transmisiunea în direct. Potrivit agenției DPA, la ceremonie participau 17.000 de soldați. Șapte dintre ei au fost răniți. Cu toate acestea, notează AFP, nicio dronă nu a putut fi văzută în imaginile televiziunii.
Columbia și opoziția, arătate cu degetul
Maduro l-a acuzat imediat pe președintele columbian, Juan Manuel Santos, că se află în spatele atentatului. Santos este unul dintre cei mai vehemenți critici ai lui Maduro. Liderul din Caracas a mai spus că primele elemente ale anchetei indică faptul că o serie de finanțatori ai atentatului trăiesc în SUA. Concomitent, guvernul venezuelean a acuzat opoziția că s-ar afla în spatele atacului. Atât Columbia, cât și liderii opoziției susțin însă că acuzațiile lui Maduro sunt lipsite de fundament, iar autoproclamatul urmaș al lui Hugo Chávez a mai inventat până acum câteva „conspirații” inexistente pentru a justifica „vânătoarea de vrăjitoare” declanșată contra adversarilor lui politici. De altfel, numeroși venezueleni și observatori politici internaționali se tem că Maduro a „regizat” acest pretext tocmai pentru a intensifica reprimarea opoziției din țară.
„Un obiect zburător a explodat lângă mine. Câteva secunde mai târziu a avut loc o a doua explozie”.
Nicolas Maduro