x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentatele de la Paris: A noua persoană arestată în Belgia

Atentatele de la Paris: A noua persoană arestată în Belgia

24 Dec 2015   •   12:39
Atentatele de la Paris: A noua persoană arestată în Belgia

Poliţia din Bruxelles a arestat un bărbat având legătură cu atentatele teroriste de la Paris comise pe 13 noiembrie şi soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi, a anunţat joi Parchetul federal belgian, potrivit AFP şi Reuters.

'Este vorba despre Abdoullah C., născut în 1985, de naţionalitate belgiană', a precizat Parchetul belgian într-un comunicat, indicând că inculparea şi arestarea suspectului 'pentru asasinate teroriste şi participare la activitatea unui grup terorist' au avut loc marţi.

Cotidianul belgian de limbă franceză La Derniere Heure a relatat că individul arestat fusese contactat în perioada 13 - 18 noiembrie de către Hasna Ait Boulahcen, care l-a adăpostit pe presupusul 'creier' al atacurilor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud. Boulahcen şi Abaaoud au fost lichidaţi la câteva zile după atacuri de către poliţia franceză într-o operaţiune desfăşurată în suburbia pariziană Saint Denis.

La Derniere Heure precizează că rolul celei de-a noua persoane arestate în Belgia în legătură cu atentatele din 13 noiembrie nu este deocamdată cunoscut, dar se ştie sigur că nu această persoană este cea care i-a transferat suma de 750 de euro Hasnei Ait Boulahcen, după atentate, printr-un virament efectuat prin intermediul unei agenţii bruxelleze a Western Union.

Abdoullah C. devine a noua persoană arestată în Belgia în legătură cu atacurile teroriste din 13 noiembrie din capitala franceză. Cele mai recente două inculpări s-au produs la începutul lunii decembrie. Samir Z., un francez născut în 1995 şi rezident în districtul bruxellez Molenbeek, a fost arestat la începutul lunii pe aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem când încerca să se îmbarce cu destinaţia Maroc. El făcea parte din anturajul lui Bilal Hadfi, unul dintre atacatorii-kamikaze de la Paris.

Un alt suspect, Pierre N., cu cetăţenie belgiană, a fost arestat în aceeaşi zi, înainte de a fi inculpat. Născut în 1987, el a fost arestat în timpul unei percheziţii la domiciliul său din Molenbeek, de unde sunt originari majoritatea autorilor atentatelor de la Paris.

După atacuri, justiţia belgiană i-a inculpat pe Mohammed Amri şi Hamza Attou, ambii suspectaţi că l-au ajutat pe Salah Abdeslam, un alt suspect-cheie încă în libertate, să ajungă de la Paris la Bruxelles imediat după atentate.

Un alt inculpat, Ali Oulkadi, l-ar fi transportat pe Salah Abdeslam între districtele bruxelleze Molenbeek şi Schaerbeek. Sânge şi două pistoale au fost găsite în interiorul vehiculului unui alt deţinut, Lazez Abraimi.

O altă persoană, identificată de procurori drept Abdellah C., este inculpată, însă Parchetul nu a oferit detalii despre legătura sa cu atentatele din 13 noiembrie.

Justiţia belgiană l-a mai inculpat şi pe Mohamed Bakkali, care ar fi locatarul unui apartament percheziţionat pe 26 noiembrie la Auvelais, o comună din regiunea Namur (sud-estul Belgiei) şi suspectat că ar fi servit drept ascunzătoare.

Sursa: AGERPRES 

×