x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentatul de la Burgas va fi reconstituit într-un poligon

Atentatul de la Burgas va fi reconstituit într-un poligon

de Marina Constantinoiu    |    18 Mar 2013   •   18:51
Atentatul de la Burgas va fi reconstituit într-un poligon

O reconstituire a atentatului antiisraelian de la 18 iulie 2012 de la Burgas, Bulgaria, va fi organizată la 26 aprilie pentru a se stabili desfăşurarea lui în cele mai mici detalii, a anunţat un oficial bulgar, citat de AFP.
În acea zi o bombă a explodat pe aeroportul din Burgas, unde zeci de turişti israelieni urcau în autocare, pentru a fi transferaţi la hotel, ucigând cinci turişti, precum şi pe şoferul bulgar al autocarului, plus autorul atentatului. Explozia va fi reprodusă pe un poligon din vestul ţării.

Se va fabrica exploziv similar
Ministerul de Interne a fost însărcinat cu fabricarea unui exploziv a cărui compoziţie este apropiată de cea a bombei declanşate în faţa aeroportului. Pentru reconstituire au fost achiziţionate două autobuze, pentru a se stabili poziţia autorului atentatului şi cantitarea explozibililor folosiţi în atentat.
Manechine care să reprezinte pasagerii care s-au aflat în autobuze la momentul atentatului vor fi fabricate de o uzină militară, dintr-un material a cărui rezistenţă este apropiată de cea a corpului uman.

Amintiri despre atentator
Potrivit martorilor oculari israelieni, autorul atentatului se afla în faţa compartimentului pentru bagaje al unuia dintre autocare în momentul în care s-a produs explozia. Turiştii se certaseră cu el, pentru că le scosese bagajele pentru a-şi băga el propriul rucsac în compartimentul respectiv.
Procurorul general Sotir Ţaţarov a declarat pentru cotidianul bulgar Pressa că ancheta nu a stabilit nici acum identitatea autorului atentatului, compoziţia explozibilului folosit şi nici măcar originea acestuia.

Cu degetul spre Hezbollah
Fostul Guvern conservator bulgar, care a demisionat la 20 februarie sub presiunea unor ample manifestaţii contra sărăciei şi corupţiei, a desemnat, la 5 februarie, mişcarea islamistă şiită libaneză proiraniană Hezbollah ca aflându-se în spatele atentatului de la Burgas. El se baza pe identificarea a doi complici de origine libaneză, având un paşaport canadian şi australian, ale căror rude au legături cu mişcarea Hezbollah. La rândul său, Israelul a cerut insistent Uniunii Europene să introducă Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste.  Uniunea Europeană va analiza posibilitatea impunerii de sancţiuni organizaţiei şiite Hezbollah, dar încă nu are dovezi suficiente privind activităţile acesteia în Europa pentru a lua o decizie, a anunţat Comisia Europeană.
Europa, reticentă
Bulgaria nu a primit încă răspuns la solicitările sale de ajutor judiciar adresate Statelor Unite, Marocului, Canadei, Australiei şi Libanului, a adăugat procurorul general.
Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată alături de şeful statului israelian Shimon Peres, că Bulgaria nu a finalizat ancheta în cazul atacului terorist de la Burgas.  "Procedura judiciară va arăta dacă trebuie să luăm decizii politice. Nu putem decide în avans. Când autorii vor fi cunoscuţi cu exactitate, vom analiza posibilitatea introducerii Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste", a spus Barroso.

×
Subiecte în articol: bulgaria atentat