x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentatul din Moscova, revendicat de liderul separatiştilor ceceni - video

Atentatul din Moscova, revendicat de liderul separatiştilor ceceni - video

08 Feb 2011   •   11:50
Atentatul din Moscova, revendicat de liderul separatiştilor ceceni - video
150699-.jpgLiderul grupării islamiste Emiratul Caucazului, cecenul Doku Umarov, a revendicat, aseară, atentatul sinucigaş din 24 ianuarie de la aeroportul Domodedovo din Moscova, soldat cu 36 de morţi.

"Această operaţiune specială a fost desfăşurată la ordinul meu", afirmă Umarov, ameninţând că va organiza şi alte atentate, relatează AFP, citând un mesaj video publicat de site-ul Kavkazcenter.com..

La sfârşitul săptămânii trecute, Umarov avertizase, într-o altă înregistrare video, că 2011 va fi un an "de sânge şi lacrimi" pentru Rusia.

În înregistrarea publicată luni, liderul cecen afirmă că a acţionat în numele lui Allah şi cu scopul de a crea un stat islamist liber în Caucazul de Nord, iar atentatul a fost un răspuns la crimele comise de Rusia în Caucaz.

Doku Umarov, alias Abu Usman, a revendicat anul trecut şi atentatele din martie 2010 de la metroul din Moscova, despre care a declarat că au reprezentat un act de răzbunare pentru operaţiunile forţelor ruse din Caucaz.


Comisia de anchetă rusă a anunţat că autorul atacului sinucigaş de la aeroportul Domodedovo din Moscova este un bărbat în vârstă de 20 de ani, originar din Caucazul de Nord, iar atentatul, comis în zona de sosiri internaţionale, viza uciderea cetăţenilor străini.

Surse din cadrul forţelor de ordine ruse au declarat săptămâna trecută că atentatorul este Magomed Evloev, în vârstă de 20 de ani, fiul unei învăţătoare şi al unui şofer de autobuz, originar din Inguşetia, republică vecină cu Cecenia.

Conform unei anchete publicate vineri de presa rusă, Evloev fusese recrutat în noiembrie 2009 pentru efectuarea stagiului militar, însă a revenit acasă după trei luni, fiind reformat din motive de sănătate.

La scurt timp după explozia produsă la terminalul pentru zboruri internaţionale al aeroportului Domodedovo, familia lui a părăsit satul, după ce a fost vizitată de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB).

După primul război din Cecenia (1994 - 1996), rebeliunea cecenă a adoptat o orientare islamistă tot mai radicală şi a depăşit treptat graniţele republicii separatiste, iar la jumătatea anilor 2000 s-a transformat într-o mişcare islamistă armată activă în întreaga zonă a Caucazului de Nord. Pe teritoriul republicilor din zonă au loc aproape zilnic atacuri, ambuscade sau atentate, în general îndreptate împotriva forţelor de ordine ruse.

×