x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atenţie la ghirlandele luminoase de Crăciun!

Atenţie la ghirlandele luminoase de Crăciun!

de Sînziana Stancu    |    02 Dec 2009   •   00:00

Un raport al Comisiei Europene dat publicităţii îi avertizează pe consumatori că 30% dintre ghirlandele luminoase de Crăciun constituie un "risc de siguranţă major" în locuinţe, prezentând un pericol evident şi direct de incendiu şi de electrocutare.

Printre cele trei pericole principale ale acestor instalaţii se menţionează că 25% din ghirlandele luminoase nu au trecut testele de siguranţă privind clemele de fixare a cablurilor, ceea ce poate duce la detaşarea unor fire electrice şi provoca electrocutări, 23% din ghirlandele electrice nu respectă "suprafaţa secţiunii", cablurile fiind prea subţiri comparativ cu intensitatea curentului care trece prin acestea, mărind astfel riscul de supraîncălzire şi de incendiu, iar 28% dintre instalaţii nu au cablurile izolate corespunzător.

Aproape 15% din eşantioanele de ghirlande testate nu purtau "marcajele tehnice" solicitate, 41% dintre ele nu conţineau avertizări şi aproape 35% nu cuprindeau instrucţiunile de utilizare adecvate, se mai menţionează în raport.

DE LA ŢARĂ LA ŢARĂ
Nivelul de neconformitate a variat de la un stat membru la altul. Astfel, în Ungaria, 95,7% din ghirlande prezentau riscuri grave pentru consumatori, iar în Olanda, numai 56% prezentau vreun tip de neconformitate. CE recomandă sectorului industrial intensificarea măsurilor de control, iar pe consumatori, să cumpere instalaţiile luminoase de la comercianţi autorizaţi şi de încredere, care garantează respectarea normelor de siguranţă şi, de asemenea, să nu lase instalaţiile în fucţiune când nu sunt acasă sau pe timpul nopţii, când dorm şi nu le pot supraveghea.

Raportul prezintă concluziile unui proiect comun de monitorizare a pieţei, implicând autorităţi din cinci state membre ­ Ungaria, Germania, Slovacia, Slovenia şi Olanda ­, precum şi Comisia Europeană.

×
Subiecte în articol: externe