x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atenţionare de călătorie MAE: Cod portocaliu de ninsori în Franţa şi Suedia

Atenţionare de călătorie MAE: Cod portocaliu de ninsori în Franţa şi Suedia

27 Feb 2018   •   16:20
Atenţionare de călătorie MAE: Cod portocaliu de ninsori în Franţa şi Suedia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, marţi, atenţionări de călătorie pentru Republica Franceză şi Regatul Suediei, urmare a emiterii unor Coduri portocalii de ninsoare şi viscol. 

Potrivit unui comunicat al MAE, în conformitate cu datele puse la dispoziţie de autorităţile locale şi de Meteo France, în perioada 27 februarie - 1 martie 2018 (dimineaţa), Departamentele Alpes Maritimes (06), Var (83) şi Bouches-du-Rhone (13) se află sub cod portocaliu de vânt puternic, ninsori, polei şi temperaturi scăzute. 

Totodată, Meteo France a informat, de asemenea, că în această perioadă (27-28 februarie 2018) nivelul de poluare al aerului din cele trei departamente va depăşi cu mult valorile admise. 

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, Consulatului General al României la Marsilia: +33491221741, Consulatului General al României la Strasbourg: +33369321938 şi Consulatului General al României la Lyon: +33478607252 apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. 

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale misiunii diplomatice a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatului General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatului General al României la Strasbourg: +33627050022 şi Consulatului General al României la Lyon: +33643627736. 

MAE recomandă şi consultarea paginilor de Internet http://paris.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, http://lyon.mae.ro, www.mae.ro. 

MAE a transmis o atenţionare de călătorie şi pentru Regatul Suediei, ţară unde a fost emis cod portocaliu de ninsoare, cu afectarea transportului public. 

Astfel, în conformitate cu datele prezentate de Institutul Meteorologic şi Hidrologic local, începând cu ziua de 27 februarie 2018, pentru regiunile Stockholm, Kalmar, Ostergotland şi Sodermanland s-a emis cod portocaliu de ninsoare, cu afectarea tuturor formelor de transport public, astfel: zborurile programate pot avea întârzieri sau chiar suferi anulări; circulaţia auto este îngreunată şi prezintă condiţii de risc; există întârzieri în circulaţia feroviară destinată persoanelor. 

"Aeroporturile locale recomandă contactarea companiei de transport care asigură zborul, pentru procurarea unor informaţii actualizate. Pe linie rutieră, Agenţia de Transport recomandă ca în regiunile afectate, şoferii să nu efectueze călătorii decât dacă este absolut necesar şi să respecte legislaţia cu privire la echiparea autovehiculelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă.Se recomandă atenţie sporită la informările autorităţilor suedeze pentru perioada următoare, deoarece prognoza se poate actualiza la un nivel de risc mai înalt", se precizează în comunicatul MAE. 

Sursa citată menţionează că informaţii suplimentare privind tendinţa meteorologică pot fi obţinute prin accesarea paginii de Internet: http://www.smhi.se/en/weather/sweden-weather/warnings#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,district=none,page=wpt-warning-alla. 

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm +468205674, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. 

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: +46736985463. 

Totodată, MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://stockholm.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie. 

Nu în ultimul rând, se reaminteşte că, până la data de 31 martie 2018, este obligatorie echiparea de iarnă a autovehiculelor pe drumurile semnalizate în acest sens, indiferent de condiţiile meteo. AGERPRES

×