x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atmosferă cordială pentru Karadzici în închisoarea de la Haga

Atmosferă cordială pentru Karadzici în închisoarea de la Haga

de Veronica Micu    |    25 Iul 2008   •   00:00
Atmosferă cordială pentru Karadzici în închisoarea de la Haga

13:00 • Radovan Karadzici se poate aştepta, cînd va fi transferat la Haga, la o celulă cu baie proprie, mîncare tradiţională balcanică şi o atmosferă cordială, în care foşti inamici dau petreceri şi joacă fotbal de masă, relatează Reuters.

Radovan Karadzici se poate aştepta, cînd va fi transferat la Haga, la o celulă cu baie proprie, mîncare tradiţională balcanică şi o atmosferă cordială, în care foşti inamici dau petreceri şi joacă fotbal de masă, relatează Reuters.


PRIVILEGII. Liderul sîrbilor bosniaci în timpul războiului din Serbia din 1992.1995, Karadzici a fost arestat luni la Belgrad şi urmează să fie transferat la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie de la Haga. El a fost inculpat de TPI pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, în special pentru implicarea în masacrul de Srebreniţa, în care au fost ucişi circa 8.000 de musulmani, şi asediul oraşului Sarajevo. Karadzici li se va alătura celorlalţi 37 de suspecţi de crime de război care se află în custodia TPI, într-un penitenciar de pe coasta Mării Nordului din apropierea staţiunii Scheveningen. Patru decese în celulele TPI, inclusiv cel al fostului lider sîrb Slobodan Miloşevici în 2006, au şocat şi tensionat deţinuţii. Penitenciarul TPI este însă şi un loc în care, spun foştii deţinuţi, diferenţele etnice sunt uitate şi acuzaţii se sprijină psihic unii pe ceilalţi. "Nu mai eşti sîrb, bosniac sau croat, eşti doar un deţinut", a declarat pentru Reuters un fost angajat al TPI. Înainte de a fi capturat, Karadzici, deghizat în practicant de medicină alternativă, locuia într-un bloc turn de beton dintr-o suburbie cenuşie a Belgradului şi frecventa un bar al naţionaliştilor sîrbi. Noul lui domiciliu va fi o celulă de 15 metri pătraţi identică celei în care Miloşevici şi-a petrecut ultimii ani din viaţă ascultînd muzica lui Frank Sinatra şi plănuindu-şi apărarea. TPI afirmă că celulele sale depăşesc standardele internaţionale în ceea ce priveşte spaţiul, luminozitatea şi dotările şi seamănă mai degrabă cu dormitoarele unui cămin studenţesc, avînd baie proprie, bibliotecă, televizor şi masă. Tribunalul subliniază că unitatea sa de detenţie nu este tocmai o închisoare, deoarece ce deţinuţii trebuie trataţi ca fiind nevinovaţi, în aşteptarea procesului.


FĂRĂ INTERNET. Foşti deţinuţi TPI spun că rivalităţile etnice care au fost la originea războaielor fratricide ce au însoţit dezmembrarea Iugoslaviei, dispar între zidurile penitenciarului. În prezent, deţinuţii, a căror medie de vîrstă era în 2006 de 52 de ani, se bucură de faptul că vorbesc aceeaşi limbă, gătesc mîncare balcanică împreună, se uită la televizor şi joacă diverse jocuri de masă. Cei mai mulţi dintre ei sunt sîrbi, dar există şi croaţi şi musulmani. Deţinuţii pot participa împreună la slujbe religioase, pot lua lecţii de engleză şi îşi pot practica hobby-urile. Ei nu au însă acces la internet, iar celulele sunt încuiate seara devreme. Ei au dreptul la o oră de aer curat pe zi în curtea penitenciarului, dar nu se pot amesteca printre deţinuţii olandezi. Cei mai sportivi pot juca volei, fotbal sau tenis, în timp ce aceia mai vîrstnici preferă să joace darts sau tenis de masă. Fostul general musulman bosniac Naser Orici, care a fost eliberat după ce a fost achitat de TPI luna aceasta, a declarat presei că atmosfera din penitenciarul de la Haga este cordială şi lipsită de ostilitate între deţinuţi. "Ne invitam unii pe ceilalţi la sărbători. Noi, musulmanii din Bosnia şi Kosovo, ne ţineam sărbătorile religioase cu sârbii şi croaţii. Croaţii îi invitau pe sârbi, musulmani bosniaci şi catolici la sărbătorile catolice, iar sîrbii invitau pe toată lumea de Crăciunul sîrb", a povestit el. Cei mai glumeţi deţinuţi sunt liderul naţionalist sîrb Voislav Şeşeli şi liderul paramilitar croat bosniac Mladen Naletilici, a mai povestit Orici. Unii deţinuţi au suferit însă depresii puternice, iar cele patru decese - dintre care două sinucideri - i-au afectat profund. Penitenciarul a fost intens monitorizat, după ce TPI a recunoscut că deficienţele de pază i-au permis lui Miloşevici să facă rost de medicamente pe care nu i le prescriseseră medicii.

×
Subiecte în articol: externe